Shutterstock

Inside Akkerbouw

Industriegroenten: hoe verloopt het contracteren?

19 Februari 2019 - Anne Jan Doorn - 2 reacties

De onderhandelingen over de contracten voor groenten zijn in volle gang. Terwijl de ene groenteverwerker al klaar is met het contracteren, zijn anderen nog bezig. Hoewel de groentetelers hun ontevredenheid uiten over de contracten, krijgen de verwerkers de arealen wel vol.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De groenteverwerkers geven over het algemeen te kennen dat het geen probleem is om het areaal vol te krijgen. "Het contracteren verloopt hier voorspoedig en we krijgen het geplande areaal goed ingevuld", zo geeft Marco Bom, Agro Manager bij Ardo, aan. "Daarin speelt mee dat er naar verwachting minder maïs zal komen, wat deels ten gunste komt van het groenteareaal."

Lichte stijging contractprijzen
"Over de gehele linie was een lichte stijging in de contractprijzen te zien, al verschilt dat per product. De telerscommissie is akkoord gegaan met de contractprijzen en daarmee zijn de telers dat ook", aldus Bom. Ook Greenyard geeft aan dat de contracten rond zijn en het geplande areaal ingevuld is.

Ondanks dat de groenteverwerkers het areaal vol hebben gekregen, is er onvrede bij telers. "De kosten voor de telers worden alsmaar hoger, maar daar houden de fabrieken weinig rekening mee. De verwerkers doen hun best voor teelten als kolen, maar voor erwten, bonen en spinazie is dat nauwelijks het geval", zo is het gevoel onder telers. Volgens de verwerkers komt dit doordat ze vaker te maken hebben met concurrentie uit landen als Spanje en Polen.

Geen marge meer
Zowel in de industriegroenten als de gehele vollegrondsgroenteteelt zijn veel problemen. Toch worden de contracten wel getekend. "Alles wordt duurder, in de kostprijs valt niets te halen en er is geen marge meer. Dus er moet wat aan de bovenkant gebeuren", stelt Niels Zuurbier, voorzitter van de vakgroep Vollegrondsgroenteteelt bij LTO Nederland. "Als de prijzen niet stijgen, dan gaat het areaal spoedig dalen."

"We moeten als telers samenwerken, want dit kan zo niet langer", zo zegt Zuurbier. "We kunnen niet meer ontwikkelen, omdat we momenteel aan het overleven zijn. Als de prijzen zo laag zijn, dan moeten we op een gegeven moment massaal 'nee' zeggen en iets anders telen."

Onvrede in België
In België heerst eveneens ontevredenheid over de contracten. "De telers worden stilgehouden door subtiel te dreigen met het weigeren van nieuwe contracten, maar ondertussen stijgt de kostprijs wel en schiet het tarrapercentage onverklaarbaar hard omhoog", schrijft voorzitter Hendrik Vandamme in het ledenblad van het Algemeen Boerensyndicaat.

Inmiddels is het duidelijk dat er ook bij de groenteverwerkers problemen zijn. De beurswaarde van het Belgische Greenyard klapte in januari 2019 verder in elkaar, nadat de beurswaarde over heel 2018 al enorm gedaald was.

Greenyard in de problemen
De winst daalt fors bij het bedrijf, onder meer doordat de prijzen van de producten verlaagd moeten worden (onder druk van supermarkten). Ook het feit dat groenten schaarser waren door droogte speelde een rol. De schaarste in 2018 heeft echter geen invloed op de contractprijzen in 2019, zo geven de woordvoerders van de groenteverwerkers aan.

 

 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden