Veel van de Europese bietenverwerkers schroeven hun areaal suikerbieten terug. Naar verwachting daalt het areaal daarom met 10%; de grote bietentelende landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland, zaaien allen minder.
Nieuwssite Sugar Online verwacht een areaaldaling van 10% voor seizoen 2019/2020. Dat komt neer op een teruggang van 161.000 hectare, waardoor het Europese areaal op 1,45 miljoen hectare uitkomt. Dit niveau werd voor het laatst in 2015 behaald.
Franse areaalafname
De Franse bietenverwerkers Tereos en Cristal Union mikken op een daling van 5%. Vorig jaar werd in Frankrijk 484.000 hectare suikerbieten gezaaid, waar dat in Duitsland 385.000 hectare was. Ook de Duitse verwerkers bevinden zich in zwaar vaarwater, al is het nog niet duidelijk met hoeveel het areaal precies afneemt. Südzucker liet eerder al weten dat het de suikerproductie fors gaat verminderen. Niet alleen in Duitsland, maar ook in België.
Medio februari maakte Südzucker meer bekend over de ophanden zijnde reorganisatie. Het is van plan de suikerfabriek in het Duitse Warburg (in Noordrijn-Westfalen) te sluiten. Dit is een van de oudste fabrieken van Südzucker en bestaat sinds 1882. Er wordt tussen 350.000 en 450.000 ton bieten verwerkt, geleverd door 800 telers. In deelstaat Brandenburg gaat het bedrijf eveneens een fabriek sluiten (Brottewitz).
Sluiting van fabrieken Südzucker
In Frankrijk wil 's werelds grootste suikerconcern 2 verwerkingslocaties van Saint Louis Sucre sluiten. Dit bedrijf werd in 2001 gekocht en heeft 4 Franse verwerkingslocaties voor bieten en ruwe suiker. Het gaat om fabrieken in Eppeville (Somme) en Cagny (in departement Calvados). In 2020 moeten de locaties hun deuren sluiten. Een deel van de activiteiten wordt verplaatst naar de 2 resterende locaties. De 2 fabrieken zijn samen goed voor 36.000 hectare bieten of 500.000 ton suiker, wat 10% van de Franse productie is.
In Polen bleef het suikerbietenareaal vorig jaar stabiel. Met ruim 200.000 hectare is het land een grote Europese speler. Südzucker gaat echter zijn fabriek in Strzyżów, nabij Lublin, sluiten. Al blijft het daar volgens de Duitsers wel bij. De telers in de regio kunnen bieten blijven leveren aan Südzucker, want het heeft in Polen nog 4 fabrieken.
Suiker Unie
Met een daling van circa 6.000 hectare (tot 80.000 hectare bieten), is de teruggang in oppervlakte voor Suiker Unie veel gematigder. Moederbedrijf Cosun verwacht niet dat seizoen 2019/2020 veel positiviteit brengt. De basisprijs blijft €32,50 per ton, al is dat flink meer dan de commerciële partijen betalen (zoals British Sugar in het Verenigd) Koninkrijk. Ook daar neemt het areaal af.
Naast de afname in het areaal, heeft het verbod op neonicotinoïden naar verwachting effect. De opbrengsten kunnen hierdoor wel tot 20% lager uitkomen. Hongarije, Roemenië, Tsjechië, Oostenrijk en Slowakije hebben allemaal een ontheffing op dit verbod, waardoor de arealen hier volgens Sugar Online gelijk blijven.
Als gevolg van de lage suikerprijzen verwacht de Oekraïense producentenorganisatie een areaaldaling van 20% in hun land. Daarmee komt het areaal op 220.000 hectare.