Eigen foto

Inside Akkerbouw

Eerste plantuien en aardappelen de grond in

15 Februari 2019 - Anne Jan Doorn

Zon, hogere temperaturen en droge weersomstandigheden. In combinatie met een markt waarin tekorten zijn, geeft het akkerbouwers voldoende ingrediënten om de eerste plantuien te planten. Ook de eerste vroege aardappelen zullen volgende week waarschijnlijk gepoot worden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Enkele telers hebben al plantuien geplant. "Het gaat daarbij voornamelijk om teelt op grasland die geploegd en klaargemaakt is. Ook op sommige lichte gronden in de provincie Noord-Brabant zou het nu misschien al kunnen, maar op klei is de grond nog te koud", zegt Peter Vroegindeweij, accountmanager bij de Groot en Slot.

Planten van start
"Ook in januari is al over de vorst heen geplant", zo vertelt Vroegindeweij. Hij verwacht dat het planten volgende week echt losbarst. "Zoals het er nu naar uitziet, blijft het de komende week droog en gaat de temperatuur dubbele cijfers laten zien. In principe is late vorst geen probleem voor de plantuien; alleen wanneer het gewas al ver boven de grond staat, kan dit nog voor problemen zorgen."

Vroegindeweij verwacht dat er de komende weken ook al vroege rassen zaaiuien gezaaid worden. Hij zet daar echter wel zijn vraagtekens bij. "Het kiempje zal wel op gang gaan komen, maar het nadeel is dat je de onkruidbestrijding direct na het zaaien hebt en dat er in maart toch vaak nog wel wat kou of nattigheid komt. Daardoor gebeurt het dat de uien te lang in een bepaalde kiemingsperiode blijven hangen en dan kunnen ze wegvallen. Daarom kun je vaak beter wachten tot medio maart, zodat de uien in 1 keer weg kunnen groeien."

Markt speelt rol
Aangezien veel van de telers gefocust zijn op de huidige markt, is het niet verwonderlijk dat iedereen vroeg wil zijn. "De zaaiuien in Nederland zijn waarschijnlijk wel op wanneer de plantuien op de markt komen. Al blijf je dan alsnog afhankelijk van exportvraag", meldt Vroegindeweij.

De eerste overwinteringsplantuien gingen begin oktober 2018 de grond in. "Over het algemeen zijn die uien goed opgekomen en geworteld. Dat geldt ook voor de winterzaaiuien. De winterplantuien kunnen vaak in de tweede of derde week van juni geoogst worden. Gemiddeld kan een teler daar 2 à 3 weken vroeger mee zijn dan met vroege plantuien.

Geen areaalgroei
Hoewel het planten van de vroege plantuien van start is gegaan, zal het areaal niet groeien. "Er zijn simpelweg minder plantuien beschikbaar. Dat zorgt ervoor dat de prijzen voor de plantuien opgelopen zijn. Met deze prijzen kiezen de verschillende telers eerder voor vroege uienzaad", zo besluit Vroegindeweij.

Primeuraardappelen op Tholen
Op Tholen zullen de eerste primeuraardappelen volgende week ook al gepoot worden. "Volgende week verwachten we een klein beetje te gaan poten. Nu is het nog te nat", aldus Leen Guiljam van loonbedrijf Guiljam Sint-Annaland. Deze primeurteelten worden onder folie gedaan en het gaat om een aparte markt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden