Shutterstock

Nieuws Suikebieten

Bioplastics moeten suikersector redden

5 Februari 2019 - Niels van der Boom - 2 reacties

CEFS, de branchevereniging voor Europese suikerproducenten, meldt dat industriële toepassingen van bietsuiker de sector redding moeten bieden. Het gaat bijvoorbeeld om het gebruik van suiker als grondstof voor ethanol, plastics en polymeren. Grootschalig toepassen lukt nu niet, vooral door de oneerlijke concurrentie met fossiele brandstof.

Als reden voor de lage wereldwijde suikerprijzen noemt de European Association of Sugar Manufacturers (CEFS) de dump van gesubsidieerde suiker door derdewereldlanden. Dit zorgt voor een volatiele markt, waarin bietsuiker moeilijk kan concurreren. De Europese bio-economie heeft, wat de organisatie betreft, de sleutel in handen.

Belasting
Nu is het zo dat fossiele brandstof, die dient als grondstof voor plastic en polymeren, niet wordt belast. Deze producten worden nagenoeg altijd van ruwe olie gemaakt en bioplastic kan daar niet mee concurreren. Volgens CEFS is de oplossing om fossiele brandstoffen evenredig te belasten. Dit maakt bioplastic competitief, wat goed nieuws is voor de Europese industrie voor bietsuiker. Nog beter zou volgens hun zijn om bioplastic-grondstoffen niet langer te belasten.

Om de transitie naar hernieuwbare grondstoffen te accelereren, is tevens meer promotie en ontwikkeling vereist. Daar is veel geld voor nodig, wat gedeeltelijk van commerciële en grootschalige productie moet komen. Het vergaren van financiële middelen voor dergelijke projecten is lastig, zo noteert het. De subsidieaanvraag voor innovaties is ingewikkeld en vereist allerlei administratieve eisen. De hoeveelheid papierwerk ontmoedigt de sector om initiatief te tonen.

Biobrandstof
Binnen de Europese Commissie worden wel gesprekken gevoerd om €10 miljard beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling van hernieuwbare brandstoffen. Daar is de CEFS uiteraard groot voorstander van. Tot slot is het ook van mening dat meer biobrandstof in de benzine moet worden bijgemengd. De politiek per lidstaat is het hier niet altijd mee eens. In Frankrijk heeft het bijmengen van een groot volume bio-ethanol juist positief gewerkt op de markt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Cagri 5 Februari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10881255/bioplastics-moeten-suikersector-redden]Bioplastics moeten suikersector redden[/url]
T zou eens tijdworden om eindelijk bioplastics in te zetten (landbouwsector zou dit moeten eisen voor hun producten, bv folies rond zaden, verpakkingen van groenten,...allemaal plastic die, eenmaal bloodgesreld aan uv, maar kort mee hoeft te gaan en dus beter snel afbreekt i.p.v. jaren op een dump of in de zee te liggen.)

Dan nog maar te zwijgen van het op basis van bietenbijproducten vervangproduct voor strooizout, (dacht ontwikkeld in Canada) welk veel minder milieu belastend is.
Anton 6 Februari 2019
Bioplastic kan je op twee manieren zien:
- biomassa grondstof (waar dit artikel over gaat);
- biologisch afbreekbaar (waar de reactie over gaat).

Verschillend, maar sluit elkaar niet uit. Bijvoorbeeld, kleiner bulkprodukt polymelkzuur is beide.
Fossiele basis polymeer kan eveneens eenvoudig afbreekbaar zijn zoals PEG.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden