Shutterstock

Inside Aardappelen

Handelshuizen treden hard op tegen sjoemelpootgoed

28 November 2018 - Niels van der Boom - 2 reacties

Het pootgoedbedrijf in Luttelgeest dat werd betrapt op het labelen van consumptieaardappelen tot pootgoed, krijgt van de betrokken pootgoedhandelshuizen zware maatregelen opgelegd. Zowel HZPC als Agrico sluiten niet langer een teeltovereenkomst met het bedrijf.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het nieuws, dat donderdag 22 november door waakhond Breeders Trust werd gepubliceerd, hakt in op de (poot)aardappelsector. Het zorgt voor grote verontwaardiging onder pootgoed- en consumptieaardappeltelers. Tijdens de Interpom werd er veel over gesproken. Veel aardappeltelers zien het als mogelijk keerpunt voor de sector.

Verscherpt toezicht?
In het persbericht liet de NAK weten 'passende maatregelen' op te leggen aan het bedrijf, dat consumptieaardappelen van de rassen Fontane en Innovator als pootgoed aanmerkte en bijmengde in de pootgoedstroom. De NAK wil niet inhoudelijk reageren op details van de maatregelen. Het geeft alleen aan wat de wettelijk vastgelegde procedure is. Hierbij komt de teler 3 jaar onder verscherpt toezicht te staan van de NAK. Overtreedt hij opnieuw de wet, dan volgt een stopzetting van de certificering.

Het is niet voor het eerst dat een teler onder verscherpt toezicht van de NAK komt te staan. Een groot verschil met de huidige zaak is echter dat de maatschap een grote bekendheid genoot in de sector en bovendien een significant volume uitgangsmateriaal produceert.

Vertrouwensbreuk
Maatschap H uit Luttelgeest teelde en leverde  pootaardappelen aan de handelshuizen van HZPC en Agrico. Zowel Gerard Backx (CEO van HZPC) als Jan van Hoogen (CEO van Agrico) spreken van een vertrouwensbreuk, die vergaande consequenties heeft voor de relatie tussen het handelshuis en de teler.

Het vertrouwen in zo'n teler is niet meer aanwezig

- Gerard Backx

"Het zal duidelijk zijn dat het vertrouwen in zo'n teler niet meer aanwezig is. Als er geen vertrouwen is, kunnen we geen relatie hebben of opbouwen met de teler", zegt Backx. "Voor de oogst van 2019 sluiten we geen overeenkomst met deze teler. Hij zal dus geen pootgoedteler zijn voor HZPC."

Bestuur beslist over lidmaatschap
Ook Van Hoogen laat weten dat de teler in 2019 geen areaal toegewezen krijgt van Agrico. "Ons bestuur zal beslissen of het lidmaatschap wordt opgezegd", voegt hij toe. "We gaan (als aandeelhouder) in overleg met Breeders Trust om te zien of het een incident betreft, of dat dit meer voorkomt. Wij zijn van mening dat dit niet te tolereren is in onze mooie pootgoedsector."

Het is nog niet zeker wat er gebeurd met de geproduceerde aardappelen van dit jaar. Hier wordt volgens Backx nog nauwlettend onderzoek naar gedaan. "Het is niet zo dat alle rassen en partijen onjuist zijn", zegt hij. Volgens de gegevens van Breeders Trust is minstens 200 ton consumptieaardappelen als pootgoed aangemerkt.

Sector beschadigd
In de sector wordt al geopperd dat handelshuizen staan te springen om het areaal van ruim 100 hectare pootgoed dat het bedrijf bebouwd. Er is immers grote vraag naar uitbreiding van het areaal. Toch lijkt het erop dat ook andere handelshuizen hier hun vingers niet aan willen branden. De gehele Nederlandse pootgoedsector wordt immers getroffen door het nieuws.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden