Interview Jan Schreuder

'Politiek moet boer tegemoetkomen'

25 Juli 2018 - Niels van der Boom - 9 reacties

"Wat we nu meemaken is extreem. Met nog 14 droge dagen in het vooruitzicht neemt de droogte serieuze vormen aan", realiseert Jan Schreuder, directeur van Vereinigte Hagel, zich. De boeren kunnen zich wapenen met een Brede Weersverzekering, maar slechts 10% maakt hier gebruik van. "De politiek moet nu de boer tegemoetkomen", roept Schreuder op.

"De droogteclaims stromen binnen", zo koppen verschillende landelijke media naar aanleiding van een bericht van persbureau van ANP. Aan het woord is onder meer Jan Schreuder, directeur van agrarisch verzekeringsspecialist Vereinigte Hagel. Nu de schadedrempel van 250 millimeter neerslagtekort bij Vereinigte Hagel op steeds meer plaatsen wordt bereikt, stromen de schademeldingen binnen.

Hoeveel schademeldingen van droogte hebben jullie inmiddels ontvangen?
"Het gaat momenteel om enkele tientallen meldingen van schade in onder meer de aardappelen, uien en suikerbieten. Nu de kaart met het doorlopend neerslagtekort op steeds meer plaatsen bruin kleurt, wordt de schadedrempel van 250 millimeter bereikt. Inmiddels zit hij op sommige plaatsen al op 270 millimeter. Elke maatschappij heeft zijn eigen drempel."

De situatie wordt vergeleken met het jaar 1976. Toen sprong de overheid in de bres. Kan dat wederom gebeuren?
"De droogte is nu erger dan in 1976. Zeker met de aanstaande hitte verouderen de gewassen snel. Circa 42 jaar geleden vergoedde de overheid droogteschade op basis van de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (WTS-regeling). Dat zie ik dit jaar niet gebeuren. Het geldt alleen bij extremen als een dijkdoorbraak. De overheid beredeneert dat wanneer het weerrisico verzekerbaar is, het niet bijspringt."

De droogte van nu is erger dan in 1976

Je kunt een Brede Weersverzekering afsluiten. Toch wordt hier relatief weinig gebruik van gemaakt. Waarom?
"Wat boeren en coöperaties steekt is de assurantiebelasting. Vroeger lag het risico van weersextremen bij de overheid, maar nu ligt dat bij de sector zelf. Prima, maar verhoog dan niet 2 keer de assurantiebelasting. De rest van Europa heeft een vrijstelling voor de assurantiebelasting. Er moet rekening gehouden worden met het feit dat extreme weersomstandigheden steeds vaker voorkomen. Dit voorjaar zijn de aardappelen in een aantal regio's soms 2 keer gepoot. De wateroverlast in Zuidoost-Nederland (2016) ligt nog vers in het geheugen. Of die extremen aan de klimaatverandering onderhevig zijn, laat ik even in het midden. De praktijk is dat weer steeds vaker mee te maken hebben."

De overheid vergoedt toch maximaal 65% van de premie. Is dat niet genoeg?
"De assurantiebelasting (21%) wordt over de bruto-premie geheven. Dit kun je als ondernemer niet als aftrekpost gebruiken. Het gaat namelijk van de winst af. De totale assurantiebelasting op Brede Weersverzekeringen levert jaarlijks €4 miljoen op. Een relatief klein bedrag, maar een vrijstelling helpt de agrarische sector enorm."

Is het realistisch om te denken dat het extreme 2018 hier verandering in aanbrengt?
"Organisaties als LTO Nederland en NAV willen hun steentje bijdragen. De politiek is nu aan zet. Wanneer in november de begrotingsvergadering wordt gehouden, moet vooraf actie worden ondernomen. Daarom roepen we de politiek op om nu actie te ondernemen. Alleen zo gaan meer telers een Brede Weersverzekering afsluiten. De verzekering wapent je, naast droogte, ook voor 8 andere weersextremen (zoals overvloedige neerslag, hagel, storm, vorst en erosie). Het is een 'allrisk'-verzekering."

Vereinigte Hagel komt van oorsprong uit Duitsland. Hoe is de situatie daar?
"Vooral in het noordoosten zijn er gebieden met schade aan graan en koolzaad. Het land kent een federaal systeem waarbij iedere deelstaat zijn eigen systeem heeft, wat betreft de gewasverzekering. Directe betalingen hebben daar de prioriteit. Ook in Polen wordt gedacht over ondersteuning van boeren. Binnen de Europese Unie wordt per land verschillend gedacht over manieren om telers te helpen. Wij pleiten voor een structurele oplossing. Het Nederlandse systeem is in de basis goed. Het dwingt de agrarisch ondernemer om zijn risico's in kaart te brengen. Daarvoor is wel maximale ondersteuning vanuit de overheid vereist. Dat kost naar verhouding weinig geld, maar levert de boeren veel op. Wij staan altijd open om voorlichting te verlenen en boeren maximaal te ondersteunen."

Foto: Joef Sleegers/Vakblad voor de Bloemisterij

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Abonnee
nn 25 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10879389/politiek-moet-boer-tegemoetkomen][/url]
En als dan alles goed gaat (2017) en de oogst is overvloedig
(slechte prijs=groot verlies) ben je dan ook verzekerd?
Kor 25 Juli 2018
Puur een PR verhaal van de heer Schreuder om volgend jaar meer agrariërs te krijgen voor een bredeweersverzekering met een heel hoog eigen risico voor de boer. Daarom doen er ook maar 10 % van de bedrijven aan mee!!

Stel dat alle boeren verzekerd waren, had de verzekering dan alle schades uit kunnen keren? Volgens mij is het zo dat schades uit de verzekeringspremies betaald moeten worden.
De huidige schade bedraagt meerdere malen de verzekeringspremie, ook indien alle boeren zich verzekerd hadden.

Van de heer Schreuder vind ik het niet chique om te zeggen dat de overheid zal beredeneren om niet te gaan bijspringen omdat droogte verzekerbaar is.
Terwijl bijna 90% van de agrarische bedrijven door de droogte in de financiële problemen kan komen.

Als de droogte in 1976 onder de WTS viel dan moet dat in 2018 zeker het geval zijn.
Theo 25 Juli 2018
Zolang de boeren torenhoge prijzen van 50 tot 60000 per hectare betalen
kunnen is het te gek nu het een paar weken niet heeft geregend om dan
met een vergoeding klaar te staan.
Droogte is gewoon een risico van het vak !
Kan een regenpakkenfabriekant ook wel aankloppen om steun als het een
tijdje niet regend !
Jpk 25 Juli 2018
De overheid wil maar een ding meer natuur en toerisme onder aanvoering van lj brinkhorst uitgevoerd door d66 door tj de groot op voorspraak van greenpeace . 50% van de ned boeren verdiedient minder dan 20000€. De voedsel prijzen zijn 5% van het inkomen de opvolgers willen wel maar overname is onbetaalbaar
Abonnee
nn 25 Juli 2018
Of zoals de Neus zij: als je mij een kleine vergoeding geeft heb je geen last van die joegoeslaven. Dan bescherm ik je.
Wouter 25 Juli 2018
Vorig jaar een top oogst gaan de boeren dan ook meer belasting betalen? I zake voorraad. #niet zeiken
Kjol 26 Juli 2018
Moet schreuder uitkeren dan? Zitten zoveel escapes in dat het daar vaak niet van komt.
geert 26 Juli 2018
Politiek doet niets,alleen woorden en regels en geen steun.
Einstein 26 Juli 2018
Het is heel simpel de politiek verschuild zich achter de verzekeraars en zal nooit bijspringen, het enige wat ze doen is asurantie belasting vangen.
Sjon 28 Juli 2018
Ach mensen, als die boeren die fipronil hebben gehad al niet wat van de overheid krijgen.dan hoef je het nu met die droogte al helemaal niks te verwachten want dan had je maar moeten beregenen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden