Drie belangenbehartigers in België en Frankrijk onderzoeken de mogelijkheid om een instrument te lanceren waarmee aardappelen uit de markt zijn te nemen. Dit moet overproductie elimineren. Het is niet voor het eerst dat een dergelijk initiatief wordt gestart. Wat kunnen we leren van het verleden?
Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), Fédération Wallonne d'Agriculture (FWA) en de Franse aardappeltelersorganisatie UNPT zijn een project gestart om alternatieve afzetkanalen voor de aardappelteelt te vinden. Voor dit project, dat de naam GEPOS draagt, is €30.000 beschikbaar om de haalbaarheid te onderzoeken. Dit geld is afkomstig uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.
Areaal en vraag nemen toe
Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk kennen dit seizoen een enorme aardappelproductie. Door een toenemende vraag van de verwerkende industrie breidt het areaal jaarlijks uit. Voor oogstjaar 2018 verwachten PCA en Fiwap een uitbreiding van 6% in Wallonië. Akkerbouwers zeggen Bintje vaarwel en kiezen voor hoogproductieve rassen. Door klimaatverandering nemen teeltrisico’s toe, zo stellen de organisaties.
“In hoogproductieve jaren heerst een enorm overschot, met extreem lage prijzen tot gevolg”. Dat stelt ABS. “In de laatste 10 jaar zijn we om de 3 jaar geconfronteerd met een overschotjaar. Extreem goedkope aardappelen bieden de mogelijkheid om alternatieve afzetkanalen te vinden.” De organisaties willen, voorafgaand aan het verkoopseizoen, afspraken maken en samenwerken. Opties zijn de veevoerindustrie, vergisting, compostering en zetmeelindustrie.
Financiering onbekend
Het project gaat een beslissingsondersteunend systeem ontwikkelen om in te kunnen schatten of sprake is van extreme overschotten. Vervolgens wordt gekeken welke volumes buiten de voedselproductie kunnen worden opgenomen en onder welke voorwaarden. Het project loopt tot juli 2019. Details over de financiële afhandeling ontbreken.
In de afgelopen 15 jaar heeft Nederland 3 initiatieven gezien voor uien en aardappelen. In het voorjaar van 2005 werd Bevordering Afzet Kwaliteitsuien (BAK) opgericht. In 2008 volgde het Uiencollectief van Jan Bakker. Een jaar later probeerde VTA, NAV en LTO het met SPA: Stichting Poolfonds Aardappelen. We blikken terug op de initiatieven met Jaap Haanstra, oud-LTO Akkerbouw voorzitter.
Waarom het steeds mislukt
Haanstra is sinds de 3 initiatieven van mening veranderd, zo geeft hij zelf toe. “De financiering is een belangrijk punt. Moeten boeren zelf meebetalen aan marktregulatie, of staan andere partijen garant? Hun steun valt of staat hiermee. Wat als een groep besluit niet deel te nemen. Hoe ga je daar mee om? Daar liep het steeds op stuk.”
Wat het inzicht van Haanstra echt heeft doen veranderen is een opmerking over de gevolgen voor het areaal. “Door het overschot weg te nemen staat er geen straf meer op groei. Telers kunnen hier misbruik van maken, wanneer ze weten dat een overschot wordt opgevangen. In 1 jaar het overschot wegnemen is mogelijk maar, hoe ga je er het volgend seizoen mee om? Regulering kan alleen met een quotumstelsel, waarbij het aantal hectares wordt beperkt. Dat begint wellicht bij een hectarecontract voor aardappelen en geen contract op basis van vaste tonnen.”
Toch keert de oud-akkerbouwwoordvoerder marktregulering niet definitief de rug toe. “Ieder initiatief die de positie van de akkerbouwer wil verbeteren juich ik toe. Ik wil er in meegaan, voor zover dat mogelijk is. Wees niet arrogant door direct overal nee op te zeggen.”
Reactie Belgapom
Belgapom-secretaris Romain Cools zegt het idee te begrijpen, maar de gang van zaken verwondert hem wel. Hij noemt hiervoor 4 redenen:
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10878262/is-de-aardappelmarkt-te-reguleren][/url]