Eigen foto

Gewastour Aardappelen- week 14

Pootseizoen van start: elke teler zijn eigen strategie

Maandag 17:00 uur - Anna de Jonge

Door de droge weersomstandigheden van dit voorjaar beginnen aardappeltelers al vroeg met poten. Welke techniek gebruikt wordt om de aardappelen in de grond te krijgen is afhankelijk van grondsoort, maar ook de persoonlijke voorkeur van de teler is van invloed. De één kiest voor all-in-one, terwijl iemand anders voordelen ziet in meerdere werkgangen. Vijf deelnemers aan de Gewastour vertellen hoe zij hun aardappelen poten.

Gybert Doggen uit Wouw (Noord-Brabant) boert op zandgrond en doet al het werk in het voorjaar. "We beginnen met het verkleinen van de groenbemesters en het grasland. Daarna rijden we mest uit en ploegen we het land. In het verleden hebben we veel met niet kerende grondbewerking (NKG) gewerkt, maar daar zijn we toch van teruggekomen."

Zandgrond: alles in het voorjaar
Gybert poot de aardappelen in de ploegsnee met een triltand voorop de trekker met de poter. "We kiezen ervoor om achteraf aan te aarden met aanaardkap met cultivatortanden. Zo kunnen we meteen de eerste opkomende onkruiden aanpakken." Na dat de ruggen zijn opgebouwd, wordt een bodem herbicide gespoten. "Ik denk dat het in de toekomst nodig wordt om vaker met de aanaarder te rijden, zeker als bodemherbiciden minder beschikbaar worden."

Zware rivierklei: vroege herfstbewerking
Daan Tap uit Elst (Gelderland) boert op zware rivierklei en heeft een andere aanpak. "Wij ploegen het liefst zo vroeg mogelijk in het najaar. Voor het poten gebruiken we een bekerpootmachine met een frontfrees. Later frezen we de ruggen op." De reden voor deze werkwijze ligt vooral in de grondsoort: "Onze klei is te zwaar om alles in één werkgang te doen. Door te frezen en te poten in aparte werkgangen, kunnen we werken met een lichtere pootcombinatie. Dat is beter voor onze omstandigheden."

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -0:00
 
1x
Advertentie

Wisselende grond
Jan Kolhorn uit Uithuizermeeden (Groningen) past zijn werkwijze aan op het type perceel. "Dit jaar hebben we in de herfst geploegd, omdat dit grasland was. Normaal spitten we alles in de herfst. Als het nodig is, kunnen we bij lichtere grondsoorten ook in het voorjaar nog bewerken." Voor het poten maakt Jan de grond fijn met een kopeg voorop de trekker en een frees erachter. "We poten met een bekerpootmachine met aanaardkap. Zo kunnen we de ruggen meteen goed aanleggen."

Twee werkgangen voor precisie en voeding
Brian Salomé uit IJzendijke (Zeeuws-Vlaanderen) teelt aardappelen op percelen met NKG. "Ik probeer een voorbewerking te doen over de vorst met een vleugelschaar cultivator, zodat het beter opdroogt in het voorjaar en de groenbemester kan verteren. Tijdens het poten werkt Brian efficiënt: "We frezen en poten in één werkgang en geven tegelijk FertiPhos (fosfaat) mee in de rij. Het aanfrezen doen we apart, ook omdat we dan nog calcium (volvelds) en stikstof (in de rij) kunnen meegeven."

All-in-one aanpak
Ruud en Lotte Steinbusch uit Voerendaal (Limburg) kiezen voor een all-in-one aanpak bij het poten van hun aardappelen. In het Limburgse heuvellandschap is erosie een belangrijk aandachtspunt en is NKG bijna verplicht. Voor het poten wordt de grond bewerkt met een woelpootkopeg combinatie. Vervolgens gaan frezen, poten en aanaarden in één werkgang. Deze werkwijze helpt de bodem beter te beschermen tegen erosie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden