Agrifoto

Analyse Aardappelen

Franse verwerking ontdekt het 'Clarebout-effect'

Vrijdag 11:00 uur - Niels van der Boom - 3 reacties

Was België tot voor kort het wonder van de aardappelwereld, die titel behoort nu misschien wel toe aan buurland Frankrijk. De verwerking is er met maar liefst een kwart gestegen dit seizoen. De reden daarvoor komt dan weer wel uit België: het Clarebout-effect.

De verwerkingslijnen in Frankrijk stampen dag na dag tonnen goudgele frites naar buiten. Aan te verwerken product schort het niet, waardoor een fikse productiestijging getoond wordt. Volgens de meest recente cijfers van brancheorganisatie GIPT – die tot maart – tonen dat maar liefst 25% meer aardappelen verwerkt zijn. Goed voor 248.000 ton en ook een nieuw record.

Capaciteitsnummer
Er wordt al jaren gebouwd en getimmerd aan de Franse aardappelverwerking, die altijd wat schril afstak tegen Nederland en vooral België. Met de komst van Clarebout's nieuwe fabriek in Duinkerke heeft de industrie er in een klap flink wat capaciteit bijgekregen. Dat is duidelijk terug te zien in de cijfers. Dit succesnummer mag niet helemaal worden toegeschreven aan één firma alleen. Ook de andere verwerkers, die al veel langer actief zijn, hebben achter de schermen hun lijnen vernieuwd of uitgebreid.

Opvallend is de veredeling tussen wat voor soort aardappelen verwerkt is dit seizoen. Het gaat om ruim 930.000 ton contractaardappelen. Dat is 186.000 ton meer dan in het seizoen ervoor en bijna een verdubbeling in acht seizoenen tijd. Met 53.000 ton vrije aardappelen is dat volume – ten opzichte van 2023-24 – gehalveerd. Fabrieken hebben dus relatief weinig vrije aardappelen bijgekocht en alleen de zogenaamde 'meeleverkilo's' tot zich genomen. 

Daarnaast is er ook nog eens 250.000 ton geïmporteerd, tegenover 135.000 ton het seizoen ervoor. Een stijging van maar liefst 85%. Daarmee zijn het niet alleen de Belgen die meer aardappelen in Frankrijk verwerken, maar gaat het ook nog eens om aardappelen met die komaf.

Fors meer voorraad
Die hoge invoer is bijzonder wanneer je daar de voorraadcijfers van telersorganisatie UNPT tegenover zet. Volgens hen lag op peildatum 1 februari nog 3,24 miljoen ton consumptieaardappelen in voorraad bij telers. Dat is 16,5% meer ofwel 460.000 ton. Een scheiding tussen frites- en tafelaardappelen werd niet gegeven, maar duidelijk is wel dat het overgrote volume fritesaardappelen betreft. Het gaat om de grootste voorraad ooit in het land. Meer nog dan in het coronajaar, toen een kleine 3 miljoen ton lag opgeslagen op die peildatum.

Blijkbaar hebben verwerkers er in de eerste helft van het seizoen voor gekozen om aardappelen te importeren in plaats van Franse aardappelen te verwerken. De hoge voorraadcijfers kunnen deels het gevolg zijn van een tegenvallende fritesafzet, al is dat gezien de grote verwerking niet helemaal hard te maken. De aankoop van vrije partijen duidt er eveneens niet op dat fabrieken de keuze aan deze aardappelen hebben gegeven. Die moet toch vooral bij het forse importvolume worden gezocht. België en Frankrijk hadden, ondanks een moeizaam groeiseizoen, toch een behoorlijke productie, waardoor de verwerkers nu over meer dan voldoende product kunnen beschikken.

De afzetmarkt voor eindproducten blijft onzeker, waarbij insiders duidelijk melding maken van (sterk) gedaalde verkoopprijzen van frites. De tweede helft van het huidige seizoen kan daarmee gevolgen hebben voor het volgend jaar. Bijvoorbeeld wanneer veel voorraden worden opgebouwd. Nu al is er duidelijk meer Europese concurrentie vanwege de mindere afzet buiten ons continent. De sterk gestegen verwerkingscapaciteit en productie staan momenteel niet in verhouding tot de afzet van producten wereldwijd.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden