Er is dit jaar een recordhoeveelheid aardappelen geoogst in Canada, zo blijkt uit officiële statistieken. Daarmee is het record van 2023 verbroken, al gaat het om slechts 17.000 ton. Een combinatie van een groeiend areaal en prima opbrengsten hebben het oogstvolume jaar op jaar laten stijgen.
Volgens Statistics Canada zijn dit jaar 5,759 miljoen ton aardappelen gerooid in het land. Dat is 17.000 ton (0,3%) meer dan vorig jaar het geval was. Met 158.410 hectare is het areaal nauwelijks gewijzigd ten opzichte van een jaar eerder. Wel bleven iets minder aardappelen zitten dan vorig jaar het geval was en zijn dus meer hectares door de rooier gegaan. Door de vroeg ingevallen vorst gingen dit jaar weinig gewassen verloren.
Areaal stijgt gestaag
Het areaal is geen record, maar in twintig jaar tijd is wel een duidelijke stijgende lijn zichtbaar in de teelt van aardappelteelt. Het gaat om zowel tafel- en fritesaardappelen als pootaardappelen. De hectareopbrengst komt uit op 37,1 ton en dat is bijna gelijk aan 2023. Wel is het 5% meer dan het vijfjarig gemiddelde. De laatste jaren heeft het regelmatig meegezeten met het weer.
Met 1,36 miljoen ton is Alberta de provincie die de meeste aardappelen produceert. Dat is wel een daling van goed 6% vergeleken met vorig jaar. Daarna komt de prairieprovincie Manitoba, met 1,24 miljoen ton aardappelen (6,6% minder). Vooral omdat de hectares hier krompen, door een afgenomen vraag naar fritesaardappelen. De provincies Alberta, Manitoba en Saskatchewan zijn samen goed voor de helft van alle Canadese aardappelen. Hier worden vooral de fritesaardappelen verbouwd.
Meer aardappelen in kustprovincies
Het bekende 'aardappeleiland' Prince Edward Island (PEI) teelde de meeste hectares in vijf jaar tijd en produceerde 1,17 miljoen ton aardappelen. Dat is net iets meer dan in 2023 werd gerooid. De kustprovincies zijn samen goed voor 35% van de Canadese aardappeloogst. De opbrengsten liggen hier gemiddeld hoger dit jaar, ten opzichte van 2023, waar die meer naar het westen juist zijn afgenomen. Een combinatie van areaal en groeiomstandigheden ligt hieraan ten grondslag.
Voor deze grote oogst moet uiteraard een plek worden gevonden. Gelukkig kan het land zijn product momenteel goed kwijt aan buurland VS. In augustus, september en oktober werd meer volume geëxporteerd dan vorig jaar het geval was. In oktober lag het volume, met 129.500 ton, 10% hoger dan diezelfde maand vorig jaar. Daarvan ging 85% naar de VS toe. Wellicht opvallend is dat het prijsniveau 5% hoger lag dan vorig jaar, al zijn de prijzen in oktober iets gedaald ten opzichte van september. De andere grote klanten zijn Mexico en Japan.
Prijs bijna 30% hoger
De prijzen voor diepgevroren frites vanuit Canada zijn de laatste jaren toegenomen, zij het in een iets rustiger tempo dan in Europa het geval is. Dit komt doordat het land zich al aan de bovenkant van de prijsrange bevond. In drie seizoenen tijd nam het gemiddeld prijsniveau met bijna 30% toe, tot $1.930 per ton. Omgerekend is dat zo'n €1.294. Daarmee kan het goed meekomen met de EU-4. België en Frankrijk zitten op soortgelijke niveaus, terwijl Nederland daar met €1.400 een behoorlijk stuk boven zit.