Agrifoto

Analyse Aardappelen

Grote verschillen in voortgang aardappeloogst

28 Oktober 2024 - Niels van der Boom

Waar de een zelden zo'n vlot verlopen aardappeloogst heeft gehad, is het voor sommige telers nog altijd ploeteren. Warm en droog weer zorgen voor veel rooibare dagen. Met name in België en Noord-Frankrijk worstelen akkerbouwers met natte rooiomstandigheden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vooral in België hebben telers – eindelijk kun je wel zeggen – flinke voortgang gemaakt met het rooien. Regenval plaagde daar de oogst en nog steeds is het behoorlijk nat. In de grafiek van Aviko is de voortgang opgeschoten van 60% naar bijna 80% van het areaal dat is gerooid. Daarmee is zelfs Frankrijk voorbijgestreefd.

In Nederland gaat het om een krappe 10% die voor het weekend nog de schuur in moest bij Aviko-telers. Duitsland liep vrij ver voor op de andere landen, maar blijft nu een beetje hangen, met nog 15% te rooien. In het Verenigd Koninkrijk zit eveneens nog 20% in de grond.

Voortgang iets trager
De oogstvoortgang loopt in Nederland en België voor op vorig jaar. Dat is niet gek, gezien de dramatische situatie toen. Kijken we naar de twee jaren daarvoor dan is het rooien wel minder ver gevorderd. Uiteraard is dat te wijten aan de soms zeer late plantdata van de aardappelen. Gewassen worden soms noodgedwongen groen gerooid.

In het noorden van Frankrijk, met name in de kustgebieden, is het behoorlijk nat. 30% van de aardappelen zit daar nog in de grond. Ondanks dat het rooien op tijd begon, zorgt aanhoudende neerslag ervoor dat de laatste hectares moeilijk binnen kunnen worden gehaald. Ondertussen staat op plekken het water tussen de ruggen. Het rooien, wanneer mogelijk, gaat moeizaam en telers worstelen met de kwaliteit en om het product droog te krijgen.

Geen paniek
Ook in ons land is het lokaal nog steeds erg nat. In Oost-Nederland, Brabant en Limburg is daar sprake van. Dit bemoeilijkt een vlotte voortgang van het rooien en heeft gevolgen voor de kwaliteit. Telers willen de aardappelen graag binnen hebben, maar van paniek is zeker geen sprake. De weersverwachtingen blijven ook begin november stabiel, droog weer afgeven. Daarmee kunnen alle percelen gerooid worden.

De opbrengsten zijn erg heterogeen en verschillen per perceel en ras. Sommige later gepote aardappelen laten prima kilo's zien op de zandgrond. Wat in juni of nog later is gepoot levert vaak een teleurstelling op, al zijn er uitzonderingen. Ook op de kleigronden in het (zuid)westen van het land zijn de opbrengsten soms zeer matig te noemen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden