Agrifoto

Analyse Aardappelen

Beperkte vraag remt DCA Spotprijs aardappelen niet

Vrijdag 16:15 uur - Jurphaas Lugtenburg

De fysieke handel in aardappelen is niet gek druk. Verwerkers kunnen nog steeds redelijk vooruit met contractvolumes. De ondertoon in de markt is wel wat vast aan het worden als we naar de DCA Spotprijs Fritesaardappelen (SF) kijken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De DCA Spotprijs Fritesaardappelen is kort gezegd het gemiddelde van de fritesaardappelnoteringen van de beurzen in Duitsland (Reka), België (Viaverde/Fiwap) en Frankrijk (RNM). Normaal zit hier ook PotatoNL in, maar deze Nederlandse notering wordt sinds de start van het nieuwe afzetseizoen niet meer op de borden gezet.

Het prijsverschil tussen Fontane en Innovator is en blijft groot. De bovenkant Innovator staat op €20 terwijl Fontane op €12,50 blijft hangen als we naar de verschillende noteringen in de EU-4 kijken. In België is de stemming voor Fontane wel een beetje aan het schuiven. Viaverda/Fiwap gaven een voorzetje deze week door €12,50 tot €15 op het bord te zetten voor Fontane en Challenger. In de toelichting schreven Viaverda wel dat er weinig transacties zijn en da er beperkte vraag vanuit de industrie is. Overtonnen en probleem partijen maken het grootste deel van de markt uit. Voor het huidige prijs niveau zijn handelaren en in sommige gevallen ook telers aan de markt voor goede aardappelen. Die aardappelen worden gekocht voor in de opslag.

De voorzet van Viaverda/Fiwap werd niet ingekopt door de overige noteerders. Meest opmerkelijke was misschien wel de Belgapom die de prijs ongewijzigd hield op €12,50, maar wel de marktstemming wijzigde stabiel naar prijshoudend. De DCA SF zette deze week een stapje omhoog en steeg met €0,18 naar €14,20 per 100 kilo. Daarmee staat de spotnotering €0,92 boven het vijfjarige gemiddelde en zelfs €2,76 boven de prijs vorig jaar. Ondanks de areaaluitbreiding en gemiddeld genomen redelijke oogst voelt de markt zo bezien redelijk vast aan.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden