Shutterstock

Analyse Uien

Goede vraag stuwt de baalprijs nog niet op

Gisteren 17:05 uur - Jurphaas Lugtenburg - 3 reacties

Het aanbod van uien uit de aardappelbewaring is een heel eind opgedroogd en er moeten volgende week twee boten voor Afrika geladen worden. Reden voldoende voor beweging op de uienmarkt zou je verwachten. De praktijk blijkt alleen weerbarstiger.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Telers zitten al een aantal weken redelijk vast in het zadel en daar is deze week geen verandering in gekomen. Onder de €12 uien op de kop tikken valt niet mee volgens sorteerders. Voor heel mooi grof spul doet €15 ook mee. Aan de verkoopkant de baalprijs omhoog krijgen wil nog niet erg lukken. Als je voor de middels of drielingen een centje meer vraagt dan hoor je als het tegenzit potentiële kopers even niet meer terug.

Vooral de sorteerders die veel werk doen voor de bureauexporteurs zitten min of meer klem. Als alles een beetje loopt zoals het hoort dan past het financieel wel, maar er moet dan ook niks tegen zitten. De motivatie om alles overhoop te halen en maar zoveel mogelijk uien te doen op een dag ontbreekt voor die groep sorteerders. Een uurtje of twee langer doorgaan is geen probleem, maar met twee diensten werken kan volgens deze verpakkers gewoon niet uit bij deze marges.

Smokkelen
Sorteerders die veel in eigen beheer exporteren kunnen wat smokkelen met de exportmarges waar ze genoegen mee nemen. Uiteindelijk is het een vestzak-broekzak-verhaal maar voor het gevoel zit er in elk geval meer ruimte in op de huidige markt. De (bureau)exporteurs hebben mede door de twee afvaarten die voor de eerste helft volgende week gepland staan moeite om orders die op het laatste moment binnen komen in te vullen. De kans is echter groot dat het in de tweede helft volgende week rustiger wordt. Liever een beetje schipperen met levertijden dan de prijs omhoog gooien, lijkt de gedachte bij verschillende exporteurs te zijn. Niet onlogisch als je de grote schommelingen in de export van de laatste weken ziet.

De DCA-notering Baalprijs Uien blijft stabiel. Toch zijn er wel wat kleine verschuivingen. Vorige week werden de middels voornamelijk op de onderkant van de range verhandeld en dat is deze week de bovenkant.

Lees hier de toelichting van DCA Market Intelligence op de nieuwe noteringen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden