Shutterstock

Analyse Aardappelen

Er komt wat leven op de aardappeltermijnmarkt

Maandag 10:00 uur - 16 reacties

Na het min of meer abrupt beëindigen van Saxo als clearing dienstverlener van de aardappeltermijnmarkt in de eerste helft van 2023, viel de handel nagenoeg stil. De dienstverlening werd dan weliswaar overgenomen door ADM Investor Services, maar het overzetten van de benodigde handelsrekeningen is een tijdrovende klus gebleken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het gevolg was uiteindelijk dat de handel/omzet en de daaraan gekoppelde openstaande posities voor oogstjaar 2023 nooit meer tot wasdom zijn gekomen. Ook de handel van het opvolgende seizoen, dus van oogstjaar 2024 (dit seizoen), wilde maar niet op gang komen.

Naast het al genoemde feit dat het openen van een rekening best wel een flinke inspanning kost, neemt de interesse bij vooral telers voor het instrument aardappeltermijnmarkt verder af. Het zijn vooral de fors hogere contractprijzen die telers meer het gevoel geven in een zetel te zitten.

Een termijnmarktniveau van bijvoorbeeld €30 lijkt dan niet interessant genoeg meer. Echter, vrijwel alle aardappeltelers weten diep in hun hart dat er ook andere jaren kunnen komen. Denk aan het verder toenemen van het Europees aardappelareaal, nu eens wel een voorspoedig groeiseizoen en een wellicht wat minder florerende afzet van eindproduct.

Wat dat prijstechnisch zal doen met de stemming laat zich raden. Vraag vervolgens is wat het gevolg zal zijn als het om de vorming van de contractprijs gaat. Juist vandaag moeten er door de verschillende belangenbehartigers over de heuvel worden gekeken als het om het issue kostprijs en marktontwikkelingen gaat. Maar in die zin is het stil, het gaat blijkbaar te goed.

De laatste weken komt er wat meer leven in de termijnmarkt van het april 2025-contract. De 'prik' ligt momenteel op €29 waar de handel op gebeurt. En hoewel de openstaande positie nog altijd weinig voorstelt, is deze de laatste weken wel bijna verdubbeld op weg naar vijfhonderd contracten. Blijkbaar zijn de panelen wat aan het schuiven in de verschillende posities wat terug te zien is aan de omzet de termijnmarkt.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden