Agrifoto

Analyse Aardappelmarkt

Komt deel oogst België er weer niet uit?

Gisteren 16:15 uur - 18 reacties

Waar in delen van Nederland de oogst inmiddels een heel eind afgerond is, gaat het in het zuidelijke deel van Nederland en België nog niet vanzelf. Vooral in het oosten van België is de oogst nog lang niet achter de planken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Telers melden dat de oogst zeer moeizaam gaat en dat de rooiers over het land kruipen om de aardappelen uit de grond te krijgen. Ook deze week viel er op plekken weer veel water en lijkt de grond op plekken verzadigd. Vooral in het oosten van België is het spannend. In de eerste vijftien dagen van oktober is er plaatselijk meer dan 60 millimeter gevallen. 

Neerslagkaart Vlaanderen 
Bron: Viaverda/Mety

Uit schattingen in het veld zou er in België nog 40% tot de helft van de hoofdoogst in de grond zitten. Er zijn nog zeker vijftien tot twintig rooibare dagen nodig om de aardappelen boven de grond te krijgen. Een herhaling van vorig jaar is dan ook niet uit te sluiten. Handelaren en telers maken zich zorgen of de oogst ook dit jaar wel geheel zal worden voltooid. Het westelijke deel van België heeft minder regen gekregen. Daar zijn telers dan ook verder met het rooien. Dat is omgekeerd aan vorig jaar toen het juist de Westhoek waar de aardappelen zijn blijven zitten. 

De hoop is nu gevestigd op een droge periode na 26 oktober. Gelukkig lijken de temperaturen nog niet echt flink te dalen (wat wel weer meer buien kan veroorzaken).

Bron: KMI
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden