Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Belgische 'petatten' missen een maand aan groei

Dinsdag 09:30 uur - Niels van der Boom - 20 reacties

Het gemis van bijna een maand aan groei tekent de Belgische aardappelgewassen. Nu de gewasgroei in de eindfase zit – nadat veel percelen zijn doodgespoten – wordt duidelijk wat dit aan opbrengst kost. De verschillen lopen op tot maar liefst 53 ton per hectare, zo blijft uit de proefrooicijfers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op 30 september en 1 oktober hebben de Belgische aardappelorganisaties (Fiwap, Viaverda, Carah, Inagro) opnieuw monsters genomen van het ras Fontane. Van de 36 percelen waren drie percelen inmiddels volledig afgestorven, waardoor geen nieuwe opbrengstmeting is uitgevoerd. Op het monstermoment waren zeventien van de 36 percelen doodgespoten. Gemiddeld waren de gewassen voor 45% afgestorven.

Spreiding van 53 ton
De gemiddelde netto-opbrengst komt in week 40 uit op 44 ton per hectare in de maat 35 millimeter opwaarts. Dat is de op een na laagste opbrengst in recente jaren. Alleen 2022 leverde een nog lagere opbrengst van 42,4 ton. Deze opbrengst werd gehaald na gemiddeld 121 groeidagen. Dat zijn er 27 minder dan in het vijfjarig gemiddelde. Dit is terug te zien bij de vier percelen die in april werden gepoot, daar is de opbrengst veel beter. Het onderwatergewicht bedraagt gemiddeld 393 gram.

Tussen de gewassen is een gigantisch opbrengstverschil te zien. De top ligt op 75 ton per hectare na 143 dagen en de bodem op slechts 22 ton na 96 dagen. De late gewassen hebben hun potentie nog wel benut. Ten opzichte van het vorig monstermoment in week 38 is er 2,4 ton bijgegroeid (170 kilo per dag). In de vorige meting was dat nog 600 kilo, waarmee zichtbaar wordt dat de gewassen in hun laatste fase zitten, ondanks dat ze misschien nog wel groen staan.

Onderwatergewicht stabiel
Het gemeten onderwatergewicht is ook behoorlijk laag. Het vijfjarig gemiddelde ligt op 422 gram. Alleen vorig jaar was dit nog lager dan nu is gemeten. In de voorbije twee weken is het OWG niet noemenswaardig meer toegenomen. De laagste waardes bedragen slechts 333 gram. De vijf percelen die in juni zijn gepoot scoren allemaal lage waardes.

De schoen knelt hem dit seizoen vooral bij de late pootdatum. Dat heeft veel opbrengst gekost. Kijk je niet naar de datum maar naar het aantal groeidagen, dan is dat gemiddeld. Deze potentie wordt echter dit seizoen niet meer benut. Voor de zeer late percelen is een laag OWG een manco. In de proefrooiingen kwamen nauwelijks gebreken naar voren. Enkele groene knollen of een groeischeur. Hol werd bijna niet gevonden. Bijna alle partijen hebben een prima bakkwaliteit.

De Belgische organisaties monsteren nog eenmaal alle percelen in week 42 voor de finale opbrengst. Daarbij worden ook Innovator, Markies en Bintje meegenomen.

Aviko cijfers spiegelen België
Aviko heeft zijn laatste proefrooicijfers voor dit jaar bekend gemaakt. In week 40 kwamen de percelen op 59 ton per hectare bruto. Dat is zo'n 50 ton netto. Dit is de laagste opbrengst na 2022, net als in de Belgische cijfers. Wat opvalt is dat de gewassen veel minder grof zijn dan in andere jaren. Het percentage 50 millimeter opwaarts eindigt op 75%, waar dat anders altijd boven de 80% is. Het onderwatergewicht is licht gedaald en komt op 405 gram.

Bron: Aviko

Volgens de aardappelverwerker was eind week 40 in Nederland een krappe 30% van alle Aviko-aardappelen gerooid. Daarmee ligt het percentage iets onder dat van vorig jaar. In Frankrijk is dat net iets minder. In België is nog geen 10% gerooid. Duitsland loopt traditiegetrouw een stuk verder voor. Daar is 45% gerooid en in het Verenigd Koninkrijk goed 30%.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden