Eigen foto

Analyse Aardappelen

Bladapparaat ontbreekt voor nagroei aardappelen

Dinsdag 15:30 uur - Jurphaas Lugtenburg

De aardappeloogst valt in België 10% lager uit vergeleken met vorig seizoen. Dat verwacht althans het JRC in het Mars-bulletin van deze maand. Ook in Nederland doen de aardappelen het niet geweldig met een prognose die 7% onder vorig jaar ligt. Door het late poten en natte begin van de zomer staat er te weinig blad op de planten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Regen rond het langjarig gemiddelde, een bovengemiddelde temperatuur en iets meer zon dan gemiddeld eind augustus en begin september. Al met al goede groeiomstandigheden voor aardappelen, bieten en maïs volgens het JRC, het wetenschappelijk bureau van de Europese Commissie. Er is echter niet voldoende om biomassa boven de grond te maken voor hoge opbrengsten.

Bladmassa
Nederland is een van de weinige EU-lidstaten die de GSA-data (geospatial application) tijdens het groeiseizoen publiceert. Tijdens het groeiseizoen is dus bekend op welk perceel welk gewas staat. Samen met hoge resolutie satellietdata (JRC baseert de opbrengstprognoses op satellietdata) kan er op regionaal op gewas specifieke data geanalyseerd worden. Als voorbeeld is er een grafiek van de bladmassa-index (LAI) voor aardappelen in Noord-Brabant toegevoegd in het Mars-bulletin. De trage start in het begin van het seizoen is daar goed in terug te zien en ook wordt duidelijk dat eind augustus de aardappelen al begonnen af te laten.

Bron: JRC Mars

De gemiddelde aardappelopbrengst in Nederland wordt door het JRC geraamd op 39,0 ton per hectare. Dat is 8% onder het vijfjarig gemiddelde dat op 42,2 ton staat. Vorig jaar werd er 41,8 ton per hectare gerooid. Voor België schat het JRC de oogst in op 39,2 ton per hectare tegen 41,4 in het vijfjarig gemiddelde en 43,5 ton per hectare vorig seizoen. In Frankrijk en Duitsland liggen de verwachte opbrengsten boven het vijfjarig gemiddelde. De Duitse oogst wordt 42,5 ton per hectare, vergeleken met 41,9 ton gemiddeld, en in Frankrijk rekent het JRC met 42,0 ton tegen 41,0 ton per hectare gemiddeld.

Bron: JRC Mars
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden