Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Clarebout maakt uitstap buiten friteswereld

Zaterdag 08:29 uur - Niels van der Boom - 2 reacties

Clarebout Potatoes, de grootste aardappelverwerker van België, neemt een minderheidsbelang in het Vlaamse familiebedrijf Pomuni. Zo krijgt het bedrijf toegang tot de markt voor koelverse aardappelen en aardappelproducten. Naar eigen zeggen willen de bedrijven elkaar verstevigen met deze stap.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat beide aardappelbedrijven toenadering tot elkaar zoeken, is misschien niet zo vreemd. Beide hebben een vestiging in Vlaanderen en Wallonië. Pomuni in Perwijs (Perwez), tussen Brussel en Namen. Clarebout in Waasten (Warneton), ten zuidwesten van Kortrijk. Beide begonnen als klein familiebedrijfje en groeide uit tot een internationaal opererende onderneming. Pomuni-oprichter Jos Muyshondt begon in 1928 als groentehandelaar. Sinds de jaren 70 focust het bedrijf zich louter op aardappelen en na diverse overnames wordt in 2021 de naam Pomuni gekozen.

Geen financieel motief
Volgens een verklaring willen de bedrijven elkaar in de toekomst gaan 'verstevigen' met het minderheidsbelang dat Clarebout neemt in het bedrijf. Wat dit dan daadwerkelijk betekent, daar wordt niet over uitgeweid. Financiële overwegingen zijn er volgens de Belgische zakenkrant De Tijd niet. De cijfers van Pomuni zien er prima uit. Van Clarebout kennen we de cijfers. In 2022 bedroeg de omzet €1,1 miljard en nam het bovendien concurrent Mydibel over.

Clarebout, dat toch vooral bekend staat als een van 's werelds grootste producenten van diepvriesfrites, krijgt op deze manier wel toegang tot de markt voor verse aardappelproducten en specialiteiten. Pomuni levert verse aardappelen voor de tafelmarkt, salades of verse frites, maar ook (ingevroren) puree. Daarnaast worden ook kroketjes en rösti geproduceerd. Daarvoor heeft het een eigen fabriek in Ranst, vlakbij Antwerpen, waar het in 2017 nog €16 miljoen in stopte voor een vernieuwingsslag.

Pomuni verwerkt naar eigen zeggen 50.000 ton aardappelen op jaarbasis en heeft zo'n 1.000 hectare aardappelen die voor het bedrijf worden geteeld, of die het zelf teelt. Hoofdzakelijk in het Waalse gedeelte van België.

Uitbreiding
Naast de overname van Mydibel in 2022 heeft eigenaar Jan Clarebout wel meer belangen in eigen land. Zo werd het in 2019 de hoofdaandeelhouder van machinefabrikant Dewulf. Ook is bekend dat de bestuurders van het bedrijf de laatste jaren veel landbouwgrond en agrarische bedrijven hebben verworven.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden