Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Amerika wil toegang tot Japanse aardappelmarkt

Gisteren 09:00 uur - Jurphaas Lugtenburg

Japan staat bij ons niet direct bekend als een aardappelland. De Amerikaanse National Potato Council (NPC) schat echter dat er een grote onontgonnen markt ligt voor Amerikaanse tafelaardappelen. Eén probleem, om fytosanitaire reden mogen er nauwelijks onbewerkte aardappelen het land in. Daar hoopt het Amerikaanse ministerie van Landbouw in overleg met de Japanse evenknie deze week verandering in te brengen tijdens een overleg in de Amerikaanse aardappelhoofdstad Idaho Falls.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na Mexico en Canada was Japan in seizoen 2022/23 de grootste afnemer van fresh potatoes volgens de data van de NPC. Die aardappelen worden in Japan verwerkt tot chips. Sinds 2006 is de VS het enige land dat chipsaardappelen naar Japan mag exporteren. Voor tafelaardappelen houdt Japan de grens dicht.

"Volledige toegang tot de Japanse markt voor verse Amerikaanse aardappelen is al minstens twee decennia een belangrijk aandachtspunt van aardappelindustrie", zegt Kam Quarles directeur van de NPC in een statement. "Japan blijft de onderhandelingen daarover maar vertragen en vertragen. De Amerikaanse aardappelindustrie dringt er bij onze partners bij USDA op aan om van Japan te eisen dat het zijn internationale verplichtingen nakomt."

Groeipotentie
Volgens de bond zou er jaarlijks voor $150 tot $200 miljoen aan tafelaardappelen naar Japan geëxporteerd kunnen worden. Diepgevroren aardappelproducten mogen wel naar Japan. In 2023 ging 248.000 ton aan diepgevroren aardappelproducten uit de VS naar Japan. Daarmee was Japan de grootste afnemer voor de VS. Ter vergelijking: de EU staat op de tweede plaats als belangrijkste leverancier aan Japan met 97.000 ton, voornamelijk uit België en Nederland.

De aardappelteelt in Japan is redelijk kleinschalig. In 2020 had iets meer dan 20% van de Japanse telers meer dan 10 hectare aardappelen. In totaal werd dat jaar op 72.000 hectare aardappelen geteeld. De oogst kwam uit op 2,2 miljoen ton. Tot 1990 zat het Japanse aardappelareaal boven de 120.000 hectare. Sindsdien laat het areaal een gestage krimp zien.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden