Agrifoto

Analyse Aardappelen

Aardappelmarkt wordt weer vragend

Zaterdag 15:34 uur - 5 reacties

Met een wisselvallig weerbeeld deze week lijkt ook het dwingend aanbod van vroege aardappelen iets afgenomen. Verwerkers hebben 4 weken nodig gehad om hun achterstand van de late start weg te werken, maar lijken nu weer wat lucht te krijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De verwerking is na de vakanties en de overgang van het oude naar het nieuwe seizoen nu weer op volle toeren aan het draaien. De markt en de prijs zijn diep moeten gaan, zonder dat daar extra vraag uit voortvloeide. De verwerker met de minste dekking heeft het meest geprofiteerd van het niet werken van het vraag en aanbod mechanisme. De fritesprijzen zijn redelijk overeind gebleven dus aardappelen verwerken die zwaar onder kost- en contractprijs zijn, geven een extra marge voor de industrieën.

Inmiddels lijkt de grootste druk van de ketel. Verwerkers kopen weer aardappelen bij en ook de minder voor de hand liggende fritesrassen worden opgepakt en verwerkt. De Belgische industrie betaalde begin van de week voor mooie partijen €14 franco en ook de Nederlandse verwerkers lopen niet meer weg voor een partij aardappelen van €12,50 af land.

Geen topoogst in het verschiet
Dat zij geen aardappel meer laten lopen, heeft ook te maken met het steeds beter in beeld krijgen van wat de verwachting is van de hoofdoogst. Elke week weer wordt duidelijker dat een topoogst er niet in gaat zitten. Ook de zo gehoopte nagroei lijkt met de huidige cijfers er niet van te komen. Daarmee stevent de aardappelmarkt af op een volume vergelijk of lager dan in 2018 en 2023, waarbij ook veel minder grove aardappelen beschikbaar komen. Het hoge tal heeft ervoor gezorgd dat we dit seizoen te maken krijgen met fijne maatsorteringen. Ook een grote diversiteit aan kwaliteiten maakt het voor verwerkers tot een ingewikkelde puzzel.

Wat verder opvalt, is dat de tafel- en exportaardappelen eigenlijk niet hebben meegedaan aan de prijsmalaise van de fritesaardappelen. De vraag naar huidvaste mooie exportaardappelen is goed en prijzen van €25 zijn geen uitzondering. Ook voor de schillerij wordt op dit moment €22 en meer betaald voor de goede rassen.

De vraag naar bewaaraardappelen voor de frites blijft op een goed prijspeil staan en zaken voor €30 plus zijn ook hier eerder regel dan uitzondering. Dit is ook af te lezen aan de termijnmarkt die eerder een opwaartse neiging heeft bij €30 dan een neerwaartse. De markt staat aan de vooravond van de hoofdoogst en dan komt de werkelijkheid boven de grond. Dan gaat de aardappelmarkt zijn ware gezicht laten zien.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden