Shutterstock

Analyse Aardappelen

Nagroei of geen nagroei, dat is de vraag

6 September 2024 - 57 reacties

Grote spreiding in plantdatum, enorme verschillen in neerslag, en van percelen die fris groen staan tot compleet versleten. Probeer daar met proefrooiingen, groeicurves, satellietdata en wat al dies meer zij maar eens een fatsoenlijke opbrengstraming voor de EU-4 uit te destilleren. Het inschatten van de opbrengst is lastig en dat maakt het buitengewoon moeilijk in te schatten welke afslag de markt nu gaat nemen en hoe het seizoen verder gaat verlopen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door de bank genomen laten verschillende proefrooiingen zien dat de gemiddelde hectare opbrengst in Nederland en België (vooral Wallonië) gelijk is aan die van oogstjaar 2018 en 2023. In Duitsland zou echter de stand van de gewassen en daarmee de aardappeloogst beter zijn. Het verdere 'verhaal' is de nagroei. Dat is de grote onbekende factor. Vooral de laat gepote percelen hebben best nog potentie om te groeien, het weerbeeld de komende weken is hiervoor natuurlijk bepalend. De zenuwen van telers moeten sterk zijn met de oogst van vorig jaar nog vers in het geheugen. Hoe lang durf je te wachten om met de rooier het land in te gaan?

Zichtbaar is wel dat een ras als Innovator op z'n eind loopt en dat daarvan qua nagroei weinig verwacht hoeft te worden. Een matige hectare opbrengst, weinig grofte en een hoog onderwatergewicht, is het algemene beeld in. Dat is ook wel terug te zien in de prijsontwikkeling van dit ras. Zo noteert het Duitse Reka deze week (36) voor Innovator €19. Dat is een fors prijsverschil (35%) met de noteringen in België die nog altijd niet hoger komen dan €12,50 per 100 kilo.

Schaken
De huidige dagmarkt wordt gekenmerkt door het positiespel van de verschillende verwerkers. Het relatief laat beginnen van een aantal verwerkers met vroege aardappelen zit de markt nog steeds dwars. Tot een week geleden waren er nog fabrieken die 'oude' aardappelen weg stonden te werken. Een toch wel opzienbarend gegeven, zeker als je bedenkt dat in juni en ook juli €60 voor fritesaardappelen werd betaald en dat blijkbaar vandaag de dag de vroege voor €12,50 niet of lastig te verkopen zijn.

De termijnmarkt van het april 2025-contract laat rond de €30 een vast beeld zien. Er is koopinteresse rond €29,50, echter het aanbod is beperkt wat wordt ingegeven door de latente stemming in de fysieke markt. De meeste telers weten dat de dagmarkt zeer matig is en dat er aanbod boven de markt hangt van allerhande aardappelen. Wil je echter vrij te verhandelen Innovator droog uit de schuur levering voorjaar kopen dan is er onder de €30 geen aanbod. €32 komt eerst, is wat een insider opmerkte. Het vertrouwen in een gunstige ontwikkeling van de markt voor de komende maanden is er blijkbaar, ingegeven door de verwachting van wat er uiteindelijk aan kilo's gerooid gaat worden. Als dat tegenvalt, is er zeker als er veel is gecontracteerd, weinig te verkopen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden