Eigen foto, gewastour

Nieuws Aardappelen

54 ton opbrengstverschil tussen percelen bij VTA

3 September 2024 - Niels van der Boom

De eerste proefrooicijfers van telersorganisatie VTA laten een gigantische spreiding zien. De opbrengsten bij fritesaardappelen variëren van 5 ton tot bijna 59 ton. Dit heeft te maken met verzopen gewassen, plantuitval en opnieuw gepote aardappelen. Bijzonder is het daarom dat de opbrengst boven 2023 uitkomt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gemiddeld over alle rassen komt de opbrengst uit op 31,42 ton per hectare tijdens het eerste monstermoment in augustus. Deze monsters worden genomen door VTA-leden, verspreid over heel Nederland. Dat doet de organisatie al sinds 2001. De netto-opbrengst (na 20% aftrek) komt 6,6% hoger uit dan vorig jaar, maar is wel een vijfde minder dan het vijfjarig gemiddelde.

Heterogeen
VTA plaatst zelf de disclaimer dat de cijfers dit jaar minder betrouwbaar zijn. Dat heeft alles te maken met de beschreven situatie van verzopen percelen, opnieuw gepoot en plantuitval. Je ziet de impact terug op de spreiding tussen percelen, die simpelweg gigantisch is. Ook zijn er gewassen die al flink op hun retour zijn, terwijl de laat gepote gewassen soms nog erg vitaal zijn. De kwaliteit is daarmee erg heterogeen, wat volgens VTA de markt gaat beïnvloeden dit seizoen. Dat geldt ook voor de opbrengst.

Het knolaantal is dit jaar behoorlijk hoger. Iets wat aardappeltelers in de praktijk vaak zien dit seizoen. Ligt het meerjarig gemiddelde voor Agria op 135 knollen, dit jaar is dat 169. Gemiddeld over alle rassen bedraagt dat 167 tegenover 164 gemiddeld en 138 vorig jaar. In de sortering is terug te zien dat de aardappelen afgelopen maand behoorlijk minder grof waren dan gebruikelijk.

Rasverschillen
Innovator liet in augustus de hoogste opbrengst zien van ruim 37 ton per hectare. Dat is iets meer dan de 34,6 ton van vorig jaar, maar 10,6% minder dan het vijfjarig gemiddelde (41,5 ton). Niet zo gek aangezien het een relatief vroeg ras betreft dat eerder op zijn retour gaat dan bijvoorbeeld een Fontane of Markies. Die twee komen in de monstername op 34,9 en 23,3 ton per hectare. Dat is respectievelijk 12,2% en 37,5% minder dan het gemiddelde. Agria heeft met 20,8 ton nog behoorlijk wat goed te maken. De opbrengst ligt bijna de helft lager dan wat gebruikelijk is.

Deze maand voeren de VTA-leden opnieuw een proefrooiing uit.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden