Agrifoto

Analyse Aardappelen

Minder kilo’s per hectare met een fijnere sortering

3 September 2024 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

De opbrengst van aardappelen blijft fors achter op het meerjarig gemiddelde. Dat blijkt althans uit de nieuwste proefrooicijfers van Aviko, dat in week 34 de monsters nam. De groeicurve van de meest courante fritesrassen van oogst 2024 ligt op het niveau van oogstjaar 2023 en 2018.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door de bijzonder droge omstandigheden in 2018 kwam destijds de uiteindelijke oogst ver onder het meerjarig gemiddelde. Vorig jaar bleken de gewassen in een later stadium van het seizoen nog een redelijke groeispurt gemaakt te hebben om daarmee toch nog op een bruto gemiddelde van 60 ton per hectare uit te komen.

Opvallend aan de Aviko-cijfers is het achterblijven van de grofte dit groeiseizoen. Het valt nog te bezien of de achterstand goedgemaakt zal gaan worden. Fijnere aardappelen gaan over het algemeen ten koste van het rendement in de fabriek. In positieve zin springt het onderwatergewicht eruit. Dat compenseert een beetje.

De cijfers met betrekking tot de stand van de aardappelen in Nederland van Aviko liggen in lijn met de resultaten van andere bronnen. Zo ligt de groeicurve van dit seizoen vaak net iets boven die van vorig seizoen, maar een kleine 10% onder het meerjarig gemiddelde. Ook het percentage grof blijft achter op het gemiddelde van de voorgaande jaren.

Rasverschillen
Als we meer inzoomen op de verschillende rassen dan doet Fontane het in verhouding redelijk. De variatie in negatieve zin van het ook vandaag gewilde (er wordt tot €20 geboden) ras Innovator is groter. In verhouding valt de gemiddelde hectareopbrengst van Agria flink tegen.

Uit een rondgang in de omringende landen kan de lijn zoals die in Nederland waarneembaar is in de gewassen worden doorgetrokken naar België, waarbij het verschil er ook weer is tussen Wallonië (tegenvallend) en Vlaanderen. In Duitsland hebben telers in veel gevallen op tijd kunnen planten (voor 1 mei) wat terug te zien is in de over het algemeen goede stand van de gewassen. Daarentegen staan de later percelen geplante percelen en minder op.

De komende weken zal blijken wat de uiteindelijke aardappeloogst van de EU-4  zal zijn en welke impact dat zal hebben op het verdere verloop van de marktprijs. Het weerbeeld in september zal daar vanzelfsprekend ook een rol in spelen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden