Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Geen gewas komt in de buurt van aardappelsaldo

29 Augustus 2024 - Jurphaas Lugtenburg - 34 reacties

Het zeer volatiele aardappeljaar 2023 wordt op dezelfde voet doorgezet naar oogstjaar 2024. Toch is de start van aardappeljaar 2024 anders dan menig teler verwachte, zo vertelde Ferdi Buffen directeur van aardappelhandelshuis Weuthen in speech zijn tijdens de Kartoffeltag van het bedrijf. Over de toekomst van de aardappelteelt in Europa is Buffen desondanks positief gestemd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Buffen verwacht dat de aardappelmarkt op €12,50 waarschijnlijk het dieptepunt heeft bereikt. Het aardappelareaal is flink uitgebreid dit seizoen en voor die extra aardappelen is in veel gevallen geen opslag beschikbaar. Ook zitten er door een tekort aan pootgoed dubbeldoelrassen tussen die telers af land willen leveren. Voor uit de bewaring verwacht de Duitse aardappelhandelaar prijzen die lopen van €27 tot €35. Vooral in Duitsland en Frankrijk is het areaal dit seizoen uitgebreid. De opbrengst in de EU-4 schat Weuthen in op 22,50 tot 23,50 miljoen ton. Daarbij houdt Buffen wel een slag om de arm. "De laat geplante gewassen hebben nog groeipotentieel, zodat een betrouwbare oogstraming pas midden oktober kan worden gemaakt."

Industrie zet de toon
Over de toekomst voor de aardappelteelt in de Hafpal-regio (Noordwest-Europa) is Buffen positief. "De verwerkende industrie zet na de coronacrisis met zeer aantrekkelijk contractprijzen de norm voor de akkerbouw in Europa. Geen enkel gewas kan ook maar in de buurt komen van deze saldo's." Verwerkers hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in extra capaciteit en trekken die lijn door. In 2035 verwacht Buffen dat er 50.000 hectare aardappelen extra nodig is. In Duitsland en Frankrijk is er volgens hem voldoende potentieel om de teelt verder uit te breiden.

Hoewel de kaarten gunstig lijken geschud voor de Europese aardappelsector, waarschuwt Buffen dat we niet het alleenrecht hebben. "De Europese verwerkers hebben te maken met mondiale concurrentie. Niet alleen Noord-Amerika concurreert op de wereldmarkt. Ook in China, India en Zuid-Amerika worden fabrieken gebouwd die willen exporteren naar groeimarkten. Daarom is het belangrijk concurrerend te blijven", zegt Buffen in de vooruitblik op 2025.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden