Agrifoto

Analyse Aardappelen

Wordt Innovator de smaakmaker dit seizoen?

29 Augustus 2024 - 26 reacties

Wordt het voor het fastfood gewilde ras Innovator de smaakmaker van het seizoen? Daar lijkt het in ieder geval wel op. Zoals de zaken en nu voorstaan met de septembermaand voor de boeg, qua groei en stand van het gewas, gaat de oogst van Innovator gemiddeld zeker niet slecht zijn. Een topopbrengst ligt echter ook niet in het verschiet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit de gegevens van de verschillende Europese proefrooiingen lijkt, afhankelijk van de regio, een opbrengst rond of boven het meerjarig gemiddelde niet gehaald te gaan worden. Daarbij kan de voor de Innovator zo gewenste grofte en lengte ook nog wel eens een 'ding' worden. Voor fritesgeschikte Innovator wordt deze periode tot €18 per 100 kilo af land betaald. Dat is op zich een flink verschil is met wat er voor met name Fontane wordt genoteerd (€12,50 door Belgapom). Voor latere levering is vanzelfsprekend Innovator ook gevraagd, overigens niet alleen vanuit de HAFPAL-gebied (Noordwest-Europa), maar naar verluidt is er ook vraag vanuit Zwitserland. Aanbod van Innovator levering april 2025 op €30 en ook wel wat meer, wordt dan ook zonder pardon opgepakt.

Kwaliteitsrassen maken het verschil
Naast Innovator gaat ook Agria weer stemmingsbepalend worden. In verhouding is het areaal Agria in het zuidwesten van Nederland aanzienlijk en zeker in die regio staan de aardappelen er in veel gevallen maar povertjes bij. Uit de bekende proefrooiresultaten worden diverse (laat gepote) percelen Agria bemonsterd op minder dan 30 ton per hectare. Daarvan staat nu al vast dat een gemiddelde opbrengst nooit kan worden gehaald. Qua markt vormt Agria nu al de bovenkant van de prijsrange. Zo wordt actueel voor de verwerking van verse frites tot €28,50 per 100 kilo betaald.

De conclusie is dat de stemming voor de komende periode van de markt van bulk fritesverwerking nog niet denderend is. Daarvoor is er voldoende aanbod van reeds vastgelegde aardappelen en het extra volume wat wordt meegeleverd af land. Het laagste prijspeil van €12,50 voor Fontane, lijkt overigens nu wel bereikt. De markt word lopende het seizoen, zoals eerder aangegeven, aangejaagd door rassen als Agria en vooral ook Innovator. Waarbij het logisch is dat de 'onderkant' van het fritesaardappelsegment wel mee moet stijgen. Het actuele termijnmarktniveau van net geen €29 lijkt een prima afspiegeling op wat later in het bewaarseizoen mogelijk kan zijn qua prijsontwikkeling.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden