Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Ondanks perfect seizoen geen Canadese topoogst

26 Augustus 2024 - Niels van der Boom - 2 reacties

Aardappeltelers in Canada verwachten dit jaar niet opnieuw een topoogst consumptieaardappelen binnen te halen. Dit ondanks een bijna perfect verlopen groeiseizoen. Het geschatte volume komt lager uit dan dat in 2023 werd gerooid. Daarmee liggen aanbod en vraag wel beter in lijn, zo is de gedachte.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Insiders in de aardappelsector gaan uit van 5,74 miljoen ton aardappelen die dit jaar in Canada worden gerooid. Dat is 100.000 ton minder dan wat vorig jaar werd geoogst. Het areaal is met 157.400 hectare stabiel gebleven. De gemiddelde hectareopbrengst ligt lager dan vorig jaar, wat niet zo gek is gezien 2023 een recordopbrengst opleverde.

Aan de oostkust ligt de opbrengst beduidend hoger dan een jaar geleden. Er kon gemiddeld wat vroeger gepoot worden en het groeiseizoen verliep bijna ideaal. Recente zware regenval in Quebec en Ontario heeft wel voor wat schade aan de aardappelgewassen gezorgd.

Prince Edward Island
Naar schatting worden op Prince Edward Island (PEI) 5% meer aardappelen gerooid dan in 2023. Het volume komt op 1,22 miljoen ton. Daarmee is het, na Alberta, het belangrijkste teeltgebied in het land voor dit gewas. Het groeiseizoen wordt als bijna ideaal omschreven, met op zijn tijd zon en een regenbui. Het areaal is iets groter dan vorig jaar. Inmiddels worden de eerste vroege tafelaardappelen gerooid. Met de hoofdoogst wordt in de loop van september begonnen.

Ook in de provincie New Brunswick stevenen telers af op een goede oogst, die 16% boven vorig jaar ligt met 785.000 ton. Het verhaal is hier vergelijkbaar met PEI: goede groeiomstandigheden en een licht toegenomen areaal. Veel hangt af van regen die eind augustus en begin september valt voor de laatste tonnen. Dat geldt overigens ook voor PEI.

Manitoba
In Ontario en het Franstalige Quebec rekenen telers eveneens op een grotere oogst, die 3,5% tot 7% boven vorig jaar ligt. Volumematig zijn dit wel kleinere provincies voor de aardappelteelt. Richting het westen van Canada, in de staten Manitoba en Saskatchewan wordt uitgegaan van een kleinere oogst. Vooral Manitoba speelt, met een verwachte opbrengst van 1,2 miljoen ton, een belangrijke rol. Het is de derde grootste aardappelprovincie. Het areaal is er licht gekrompen doordat verwerkers minder aardappelen hebben vastgelegd. Ondanks een prima groeiseizoen komt de geschatte opbrengst daarmee toch 11% lager uit.

Alberta tot slot, de belangrijkste provincie, verwacht dit jaar eveneens 11% minder aardappelen te rooien. Het volume komt op 1,29 miljoen ton, tegenover 1,47 miljoen ton vorig jaar. Het areaal is met 1.850 hectare gekrompen doordat fabrieken minder behoefte hebben aan fritesaardappelen. Er worden momenteel nog oude aardappelen verwerkt, terwijl de nieuwe oogst al even bezig is. Droog weer in juli en augustus heeft kilo's gekost en dat is terug te zien in een iets lagere hectareopbrengst.

Balans
Na de recordoogst van vorig jaar, die in sommige provincies nog steeds niet is weggewerkt, ligt de productie van (frites)aardappelen meer in lijn met behoefte vanuit de verwerkende industrie. Daarvoor zijn 2.800 hectare minder aardappelen gecontracteerd dit voorjaar. Aan de oostkust, waar vooral tafel- en chipsaardappelen worden verbouwd, wordt wel een bovengemiddelde oogst verwacht. Naar het volgend seizoen toe wordt door de sector een gezondere startpositie verwacht.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden