Agrifoto

Nieuws Aardappelen

'Sector heeft transparante aardappelnotering nodig'

21 Augustus 2024 - Eric de Lijster - 4 reacties

De Nederlandse aardappelketen moet weer snel een goede en transparante aardappelnotering hebben. Deze oproep deed Hans Langereis, inkoopdirecteur Nederland en Duitsland van McCain, vandaag (21 augustus) op de Aardappeldemodag in Westmaas. Hij vindt het jammer dat de noteringen van PotatoNL nu niet beschikbaar zijn doordat er discussies lopen tussen telers en de afnemers over de te volgen procedure.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Langereis reageerde op een seminar over de toekomst van de aardappelteelt in Nederland op een vraag van een teler. Die gaf aan zich zorgen te maken over een transparante prijsvorming van aardappelen in Nederland nu PotatoNL niet noteert. "Ik weet dat er discussies en gesprekken lopen en ik hoop heel erg dat we daar uitkomen", reageerde Langereis. "In de landen om ons heen, zoals in Duitsland en België, lukt het ook om noteringen tot stand te brengen, dus waarom niet in Nederland. Daar moet toch een oplossing voor te vinden zijn. Ik heb er vertrouwen in dat dat gaat lukken."

Goed onderbouwde noteringen
Tineke de Vries, voorzitter van LTO Akkerbouw, benadrukte desgevraagd dat telers behoefte hebben aan aardappelnoteringen die door echte transacties zijn onderbouwd en voor iedereen zichtbaar zijn. "Transparante prijzen voor zijn erg belangrijk." Langereis, die voor zijn functie bij McCain actief was in de zuivelwereld, heeft zich verbaasd over de prijsvolatiliteit op de aardappelmarkt. "De prijzen lagen enkele weken terug nog op €60, nu rond de €15. Dat is heel erg woest, dat vind ik echt een risico in vergelijking met andere sectoren."

Langereis wijst daarbij wel op de vrije markt van aardappelen. "Die is nu net even te dun, waardoor de kans op sterke prijsbewegingen groter is. Ik hoop echter wel dat we richting de toekomst toe een oplossing kunnen vinden om meer stabiliteit en rust in de markt te kunnen vinden."

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden