Eigen foto

Nieuws Aardappelen

Service2Potato wil Uber van aardappelen worden

21 Augustus 2024 - Jurphaas Lugtenburg - 2 reacties

Op de Aardappeldemodag in Westmaas wordt vanmiddag (woensdag 21 augustus) om 17:00 uur Service2Potato geïntroduceerd. Dat is een online handelsplatform voor aardappelen. Telers en afnemers kunnen volgens het platform op een snelle, veilige en transparante wijze zaken doen. Boerenbusiness sprak met Bart Leemans, directeur van Sevice2Potato en Wim van de Ree, directeur van Nedato over de nieuwe dienst.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De aardappelmarkt kan efficiënter, moderner en transparanter volgens Van de Ree. "Als Nedato hebben we het initiatief genomen om een online handelsplatform voor aardappelen op te zetten." Nedato is de initiatiefnemer, maar Service2Potato is een zelfstandig bedrijf waar alle kopers en verkopers van aardappelen een terecht kunnen, benadrukken beiden.

Aardappelmarkt is in beweging
"De vertrouwde patronen in de aardappelmarkt lijken over boord gezet", vertelt Van de Ree. "Sinds corona hebben we geen normaal aardappeljaar gezien. Telers reageren op de veranderende markt en ook als Nedato moeten we onze strategie daarop blijven aanpassen. De tafelaardappelmarkt laat bijvoorbeeld een krimp zien. Om relevant te blijven moesten we groeien. Daarom hebben we de samenwerking gezocht met Leo de Kock en Agrico en daar is de nieuwe zelfstandige coöperatie PotatoNext uit voortgekomen."

"De focus van Nedato is daarmee komen te liggen op de aardappelen voor de verwerkende industrie. Aardappelen voor die sector worden voor circa 60%, 70% via contracten en pool verkocht. Dat betekent dat een aanzienlijk deel van de oogst op een andere manier verhandeld wordt en waar dus nog een prijs op geplakt moet worden. Hoe die prijs tot stand komt, is niet voor elke teler duidelijk en daar zien we een kans. Een digitaal platform om aardappelen te verhandelen bestond nog niet. Zoals Uber de taximarkt heeft opgebroken hopen wij met Service2Potato bij de aardappelmarkt te doen."

"Service2Potato werkt als Marktplaats voor aardappelen", vertelt Leemans. "Kopers en verkopers maken een account aan. Verkopers leveren de details aan over de partij die ze willen veilen zoals certificering, foto's, verladingsdatum en een minimumprijs. Kopers kunnen vervolgens bieden op de aangeboden partij. Verkopers kunnen de biedingen aanvaarden, afwijzen of een tegenvoorstel doen. Alle details van de veiling worden vastgelegd in een dossier. Betalingen lopen via een derdengeldenrekening. Na de veiling krijgt de koper de factuur en als de betaling binnen is kan het product geleverd worden, net als bij Marktplaats. Voor aardappelen is deze manier van zaken doen nieuw, maar met Service2Fruit is er al de nodige ervaring opgedaan in hardfruit. In appels en peren werkt het systeem naar tevredenheid", vertelt Leemans.

Transparantie
De resultaten van alle veilingen inclusief de niet verkocht partijen worden anoniem gepubliceerd. "Daarmee maken we de markt transparanter", vertelt Van de Ree. "Niet alleen telers maar ook de verwerkende industrie is daarbij gebaat. Je ziet dat er binnen de noteringscommissie van PotatoNL discussie is. Hoewel dat pas speelt nadat we vergevorderd waren met Service2Potato is dat volgens mij wel een teken dat er behoefte is aan prijstransparantie. We werken met een vaste commissie op de verhandelde aardappelen en hebben dus geen enkel belang bij hoge of lage prijzen", vult Leemans aan.

Een digitaal platform waar afnemers van tevoren zelf geen monsters nemen van een partij is wel een omslag in denken. Het valt of staat met vertrouwen, zegt Van de Ree daarover. Het is gebruikelijk dat afnemers nu vooraf van elke partij een monster nemen om de kwaliteit te bepalen. "Daar gaat veel tijd in zitten. De afnemer gaat naar elke partij toe, een monster rapen en tarreren. We kunnen indien gewenst voor de veiling onafhankelijk de kwaliteit van een partij vast laten stellen. Mocht er discussie zijn over de kwaliteit van een partij aardappelen en komen koper en verkoper er niet uit, schakelt Service2Potato een onafhankelijk keurmeester als scheidsrechter in."

Het is de bedoeling dat op Service2Potato niet alleen fritesaardappelen tussen telers en verwerkers worden verhandeld. Pootgoed, aardappelen voor de vlokken of zetmeel, voeraardappelen: alle aardappelen kunnen op het platform. En niet onbelangrijk, telers kunnen ook onderling handelen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden