Certis Belchim

Aangeboden door Certis Belchim

Spuitmoment cruciaal voor kiemremming aardappelen

19 Augustus 2024

Met het naderende oogstseizoen in zicht, is het opnieuw tijd om na te denken over de toepassing van Crown MH in aardappelen. Deze kiemremmer speelt een cruciale rol in de bewaring van aardappelen, waarbij een correcte toepassing niet alleen de kwaliteit van de aardappelen verbetert, maar ook de rust tijdens de opslagperiode waarborgt. Echter, om het maximale effect van Crown MH te behalen, is het essentieel dat het middel op het juiste moment wordt toegediend.

Het bepalen van het juiste moment om Crown MH te spuiten, is een cruciale stap in het proces van kiemremming. Voor het beste resultaat moet er minimaal drie weken zitten tussen de bespuiting en de loofdoding, waarbij een periode van vijf weken zelfs als optimaal wordt beschouwd. Dit geeft het gewas voldoende tijd om het middel effectief op te nemen en de gewenste kiemremmende werking te ontwikkelen.

Het ideale spuitmoment komt nadat de bloei voorbij is, wanneer er geen actieve loofgroei meer plaatsvindt, en het gewas begint af te rijpen. Het is van belang om geduldig te zijn en te wachten tot deze condities zijn bereikt, om ervoor te zorgen dat Crown MH zijn werk kan doen. Een te vroege toepassing kan resulteren in een verminderde effectiviteit, wat later problemen kan veroorzaken tijdens de bewaring van de aardappelen.

Vitaliteit van het gewas: een voorwaarde voor succes
Niet alle aardappelpercelen zijn geschikt voor de toepassing van Crown MH. Alleen vitale gewassen die in goede conditie verkeren, zijn in staat om het middel optimaal op te nemen. Stressvolle omstandigheden, zoals droogte of ziektedruk, kunnen de sapstroom in het gewas belemmeren, wat leidt tot een verminderde opname van Crown MH. Telers moeten daarom hun percelen goed monitoren en alleen spuiten op gezonde, niet-gestresste gewassen.

Omgaan met hoge temperaturen
Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden is de temperatuur op het moment van bespuiting. Crown MH wordt minder effectief opgenomen wanneer het gewas niet actief groeit, bijvoorbeeld bij temperaturen boven de 25°C. In zulke omstandigheden is het beter om de bespuiting uit te stellen tot de avonduren, wanneer de temperaturen zijn gedaald. Dit geeft het gewas de kans om het middel beter op te nemen en te transporteren naar de plekken waar het zijn werk moet doen. Mocht er een periode van langdurige warmte aankomen, dan is het raadzaam om de bespuiting verder uit te stellen tot de temperaturen weer zijn genormaliseerd.

Advies
Pas Crown MH toe in een dosering van 11 liter per hectare. Het meest optimale toepassingsmoment is 3-5 weken voor de verwachte loofdoding. Pas Crown MH alleen toe op een gezond en vitaal gewas. Na de bespuiting moet het 10 uur droog zijn.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden