Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Ondanks prima seizoen daalt productie VS

12 Augustus 2024 - Niels van der Boom

Het fors snijden in de aardappelteelt door Amerikaanse verwerkers heeft duidelijk impact op de aardappelproductie in de Verenigde Staten dit jaar. Het groeiseizoen is tot nu toe prima verlopen. Van topopbrengsten is geen sprake, maar slecht is het niet te noemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Insiders ramen de oogst van dit jaar op 19,37 miljoen ton. Dat is ruim 600.000 ton minder dan afgelopen jaar werd geoogst, ofwel een daling van 3%. Door de zeer grote oogst van afgelopen jaar is de daling significant. In vergelijking tot het meerjarig gemiddelde ligt de oogst van dit jaar 2% boven het vijfjarig gemiddelde.

De daling in de aardappelproductie komt vooral door een daling van het areaal met 9.300 hectare ten opzichte van 2023. Daarmee komt het totaal op 379.300 hectare.

Gemiddelde gehandhaafd
De gemiddelde opbrengst wordt 5 centenaar per acre lager ingeschat dan het gemiddelde. Omgerekend praat je over 560 kilo per hectare. De opbrengst is 51 ton per hectare. De Amerikaanse aardappelgewassen hebben tot nu toe een prima groeiseizoen achter de rug, al kan er nog veel gebeuren in de laatste 2,5 maand.

In bijna alle staten werden de aardappelen iets vroeger gepoot dan gebruikelijk is. Daardoor is de oogst ook eerder van start gegaan. In de grote aardappelstaten als Idaho en Washington beginnen akkerbouwers momenteel met de eerste oogstwerkzaamheden. Er is lang doorgedraaid door fabrieken met de oude oogst. Soms wordt nog tot begin september met oude aardappelen gewerkt. Blijven de groeiomstandigheden gunstig, dan kan een halve ton minder ook snel meer worden.

Idaho blijft gelijk
Kijkend naar absolute tonnen springt vooral Washington in het oog. Daar daalt de productie naar schatting met 320.000 ton. Dat is een daling van 7% vergeleken met vorig oogstjaar. In Noord-Dakota daalt de aardappelproductie met 106.000 ton (9%) en in Wisconsin met 88.000 ton (7%). In Idaho, met een verwachte productie van 6,54 miljoen ton verreweg de belangrijkste staat, blijft de opbrengst vrijwel gelijk.

In Idaho is het areaal dit seizoen wel afgenomen, maar gunstige groeiomstandigheden zorgen ervoor dat dit effect in de opbrengstcijfers nauwelijks is terug te zien. Er is gemiddeld iets vroeger gepoot dan normaal en met frequent beregenen hebben hittegolven weinig impact gehad op het gewas. Daarbij zijn er wel regionale verschillen merkbaar. Late nachtvorst heeft plaatselijk ook voor schade gezorgd, maar dat kan zeker niet als ramp worden bestempeld.

Hittegolf
In Washington – met 4,2 miljoen ton de nummer twee – is het areaal met 4.000 hectare wel behoorlijk afgenomen. Het verhaal voor deze staat is verder vergelijkbaar met Idaho. Vroeg poten en vervolgens hoge temperaturen overdag. Daar komt half augustus hopelijk iets verandering in, maar het heeft er wel voor gezorgd dat topopbrengsten niet meer gehaald worden.

Pas in november komt het landbouwministerie USDA met een eerste officiële inschatting van de aardappeloogst. Duidelijk is wel dat de VS dit jaar op een gemiddeld goede oogst afstevent, die beter in lijn ligt met de capaciteit van verwerkers ten opzichte van vorig seizoen. Aanhoudende hitte deze zomer, of regen tijdens de oogst, kunnen nog wel impact hebben op de huidige cijfers. Ook een vroeg invallende vorst kan altijd impact hebben.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden