Agrifoto

Analyse Aardappelen

Aardappelverwerker heeft geen antwoord op aanbod

9 Augustus 2024 - 70 reacties

Het lijkt herhaling van zetten met vorig seizoen, maar ook met de trend van de voorgaande jaren. Dat er met de start van het nieuwe aardappelseizoen geen vraag is van de afnemers en in belangrijke mate zijn dat de verwerkers. Daardoor zakken de marktprijzen of beter gezegd de noteringen als een plumpudding in elkaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Noteerde Belgapom eind juli nog €25 per 100 kg voor vroege aardappelen, vorige week was dat €22. Deze week (32) zakt de notering terug naar €15. Het vorig seizoen was hetzelfde beeld waarneembaar, maar toen kwam de dip later. In deze week (32) van vorig jaar (2023) werd nog €40 op het bord gezet, maar in minder dan twee maanden tijd was dat nog maar €10. De kans is reëel, gelet op de meer dan actueel flauwe stemming dat het €10 niveau weer in beeld gaat komen door het uitblijven van vraag door de verwerkers.

De noteringen in de andere landen dan België gaan onherroepelijk volgen, in de zin dat al jaren bij onze zuiderburen de trend wordt gezet en de 'rest' gedwee volgt. REKA noteerde gemiddeld vrijdag 9 augustus €7 lager en kwam uit op gemiddeld iets hoger dan €16. Dat volgen van de marktprijs is ook wel logisch, aangezien je niet €22 tot €25 kan indiceren, waarmee de landbouwbeurzen van Emmeloord en Goes dinsdag 6 augustus mee van start gingen. In die zin is het sowieso een pittige uitdaging om een notering of prijsindicatie te maken, zonder dat er serieus volumematig aardappelen worden verhandeld. Want dat gebeurt nu nauwelijks.

Kan markt herstellen van ongelooflijke prijsval?
Een ongelooflijke prijsval in de laatste weken, waarvan het de vraag is in welke mate de markt weer kan herstellen. Vorig seizoen bleef de gemiddelde marktprijs van fritesaardappelen in de EU-4 landen lang rond het €12 niveau hangen, maar steeg in rap tempo door de extremen in de oogstperiode van €20 in week 47 naar €30 begin 2024 naar €35 eind april. Het prijsverloop aan het eind van het seizoen mag bekend worden verondersteld. Er is dus 'iets' nodig om de flauwe stemming te doorbreken, de oogstperiode was daar vorig jaar de versneller van.

De markt van de verschillende kanten bekijkend, mag er nog altijd op een goede afloop worden gerekend later in het bewaarseizoen. Toch worden de signalen door diverse berichtgevingen sterker dat de aardappeloogst in Frankrijk, maar vooral ook in Duitsland - mede door het flink grotere areaal - bovengemiddeld kan uitvallen. De vraag is wat dat doet met de broodnodige stemming, verwerkers zijn immers niet aan de markt als er voldoende aanbod voor handen is.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden