Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Aardappelprijs op het bord, maar geen noteringen

6 Augustus 2024 - Niels van der Boom - 10 reacties

De landbouwbeurzen van Emmeloord en Goes zetten zelf een aardappelprijs op de borden. Dit tot verrassing van menigeen. De organisaties benadrukken dat het geen notering is. Het gaat om een indicatieve prijs. Zo proberen de regionale beurzen licht te laten schijnen op de duisternis sinds het uitblijven van PotatoNL-noteringen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De eerste prijzen voor oogst 2024 van Beurs Emmeloord en Goes komt uit op €22 tot €25 per 100 kilo. Voor aardappelen geschikt voor de verse frites/schillerij (met name het ras Agria), wordt een prijs van €30 tot €40 genoteerd.

Bij het bekendmaken van de prijs benadrukt LNCN dat het niet om een notering gaat, maar om het melden van een laagste en hoogste transactieprijs voor fritesgeschikte aardappelen, af land geleverd.

PotatoNL
Eind juli werd bekend dat de Nederlandse aardappelsector het voorlopig even zonder PotatoNL moet doen, die 8 juli voor het laatst noteerde. De organisatie maakte bekend dat de partijen eerst om tafel moeten om verder te praten over de toekomst van deze notering. Daarbij gaat het niet enkel om details, maar ook grotere vraagstukken. Welke dat precies zijn, blijft giswerk, want de partijen achter PotatoNL laten niets los. Voorzitter André Hoogendijk liet aan Boerenbusiness weten dat alle partijen (telers, handel en verwerkers) nog steeds achter de noteringen staan. Of dat nu, met het passeren van PotatoNL, nog zo is, moet de tijd uitwijzen. Sinds 2017 noteren alle partijen in Nederland gezamenlijk één notering.

Achter de schermen werd naar verluidt al langer gewerkt aan een (tijdelijke) oplossing. De benodigde inbreng daarvoor komt waarschijnlijk uit de eigen gelederen. LNCN meldt dat prijzen worden gemeld die bekend zijn bij de beurzen. In theorie kan de beurscommissie naar de DCA PAT-Index kijken voor de gedane transacties van aardappelverwerkers. In de praktijk ligt dat anders, want de inbreng is via dat platform vooralsnog zeer karig.

Hoge prijs
Met de eerste notering in Emmeloord steekt de beurs relatief hoog in, kijkend naar de prijzen elders in Europa. Viaverda/Fiwap communiceerden vandaag een prijs voor vroege aardappelen van €15 tot €20 per 100 kilo. Belgapom noteerde afgelopen vrijdag €22. De stemming wordt als flauw bestempeld, waarbij het aanbod de vraag overstijgt.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden