Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Koers Lamb Weston flink omlaag na slechte cijfers

25 Juli 2024 - Wouter Baan - 5 reacties

Het beursgenoteerde Amerikaanse fritesconcern LambWeston is flink onderuit gegaan op de beurs. Reden hiervan zijn de teleurstellende resultaten van het bedrijf, in combinatie van sombere vooruitzichten in de markt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Lamb Weston rapporteerde gisteren de jaarcijfers over het gebroken boekjaar 2023/24, inclusief de afzonderlijke cijfers over het vierde kwartaal. Veel reden tot optimisme gaf dit niet. Sterker nog, het bedrijf zit duidelijk in ruwer vaarwater. In het laatste kwartaal, dat eindigde in juni,  daalde omzet met 5% tot $1,6 miljard.

Onder de streep kelderde de winst met liefst 40% tot $114 miljoen. Over het gehele boekjaar nam de omzet nog wel toe met 21% tot $6,4 miljard, maar daalden de baten met krap 30% tot $726 miljoen. CEO Tom Werner sprak dan ook treffend van teleurstellende cijfers, hoewel de winstmarge op papier nog steeds niet heel matig oogt. 

Ook 2025 wordt uitdagend
Ook voor 2025 voorziet de topman een uitdagend jaar. De vraag naar gevroren frites is de afgelopen twaalf maanden hard gedaald. Door de hoge inflatie wordt er volgens hem minder buitenshuis geconsumeerd in Noord-Amerika en Europa, de twee grootste markten van het concern.

Hoewel afzetcijfers niet worden genoemd, suggereert de gedaalde omzet in het laatste kwartaal dat de verkopen onder druk staan. Werner zegt het niet met zoveel woorden, maar laat wel doorschemeren dat de fritesproductie mogelijk zal worden afgeschaald. Verder geeft hij aan gerichte acties te gaan ondernemen om de vraag te laten herstellen, zonder hier verder concreet bij te worden.

Koers onderuit
Na publicatie van de cijfers ging het aandeel hard onderuit. De koers, die langere tijd vrij stabiel was geweest, zakte met bijna 30% terug tot $56,42 per aandeel. Dit is het laagste niveau in ruim twee jaar. Saillant detail is dat veel beursanalisten het fritesconcern juist op de kooplijst hadden staan na de eerdere koersval in april. 

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden