Agrifoto

Nieuws aardappelen

Egypte trekt wél hard aan Schots pootgoed

24 Juli 2024 - Jesse Torringa

De Nederlandse pootgoedexport naar Egypte is het afgelopen seizoen bijna gehalveerd, maar dat geldt niet voor de Schotse pootgoedexport naar het Noord-Afrikaanse land. De Schotten exporteerden eenzelfde volume als seizoen 2022/23 en pakken daarmee marktaandeel dat Nederland niet voor zijn rekening kan nemen. De rassen Cara en Hermes blijven met afstand de twee belangrijkste exportrassen voor de Schotten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In totaliteit heeft Schotland in seizoen 2023/2024 ruim 91.000 ton pootgoed geëxporteerd. Daarmee ligt het exportvolume slechts 0,4% lager dan het seizoen daarvoor. Dit blijkt uit cijfers van de SASA (Science and Advice for Scottish Agriculture), de agrarische overheidsinstelling van Schotland. Egypte is met afstand de grootste importeur van de Schotse pootaardappelen en dat is de laatste jaren niet anders geweest. Zij namen 52.080 ton pootgoed, ofwel 57% van de totale pootgoedexport, voor hun rekening. 

Schots pootgoed wel in de smaak
Maar waar Nederland het afgelopen seizoen de pootgoedexport naar het Afrikaanse continent fors zag slinken (en Egypte procentueel al helemaal) was dat voor Schotland zeker niet het geval. Met de ruim 52.000 ton aan export lag het volume 'slechts' 4% lager dan vorig seizoen. Ter vergelijking: Nederland exporteerde in totaal maar 23.875 ton naar Egypte, terwijl dit een seizoen eerder 44.474 ton was, volgens cijfers van de Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO). Dat is een daling van maar liefst 46%. Schotland staat al jaren bovenaan als grootste pootgoedexporteur naar Egypte. Nederland levert voornamelijk het ras Spunta af in het Noord-Afrikaanse land. Er zijn meerdere redenen voor de forse afname, terwijl Schotland nagenoeg eenzelfde hoeveelheid als voor jaar exporteert. Zo heeft het waarschijnlijk ook voor een deel te maken met de latere beschikbaarheid van E klasse pootgoed van Spunta voor de vroege levering. Veel pootgoed naar Egypte wordt vlak na de oogst al geëxporteerd.

Ook Marokko neemt met ruim 11.000 ton een behoorlijk Schots volume af, zelfs iets meer dan afgelopen seizoen. Dit terwijl Nederland de export nog zag dalen van 29.000 naar 21.000 ton (NAO).  Daarna volgen Thailand en Saudi-Arabië die samen een vergelijkbaar volume afnemen van samen ongeveer 10.000 ton. Overigens wordt er sinds januari 2021 niets meer naar Europese bestemmingen geëxporteerd door de gewijzigde handelsregels na de Brexit. Dat was lange tijd inclusief Noord-Ierland, maar sinds 30 september 2023 kan er weer pootgoed geëxporteerd worden naar de republiek. Echter is Noord-Ierland niet terug te vinden in de exportcijfers van de SASA. Naar verwachting levert export naar Noord-Ierland enkele duizenden tonnen extra op. Vóór het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie werd er naar achttien Europese bestemmingen geëxporteerd.

Grootste rassen
Het grootste ras dat dat Schotland exporteert is, net zoals afgelopen seizoen, Cara met 24.614 ton. Dit rond-ovale ras vindt goed zijn weg in Egypte, dat een goede droogte- en hittetolerantie heeft. Wel is het ras iets afgenomen in volume dan het jaar ervoor. Als tweede grootste exportras volgt Hermes met 20.471 ton. Dit ras was twee jaar geleden nog het grootste ras. Als derde volgt Desiree met 9.600 ton.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden