Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Pootgoedexport 15% lager over de eindstreep

22 Juli 2024 - Niels van der Boom

De NAO (Nederlandse Aardappel Organisatie) heeft de laatste exportcijfers voor seizoen 2023-2024 bekend gemaakt. Daaruit blijkt dat 15% minder pootaardappelen de landsgrenzen hebben verlaten. De export van consumptieaardappelen loopt 100.000 ton (11,5%) achter.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nederlandse pootgoedhandelshuizen hebben vooral op Aziatische bestemmingen een flinke veer moeten laten. Het totale tonnage van 80.807 ton is maar liefst een derde minder dan in 2022 werd uitgevoerd. De export naar Afrika is 30% lager uitgekomen. Europese landen hebben 'slechts' 5,4% minder pootgoed ontvangen. Dat komt neer op 25.000 ton minder uitgangsmateriaal.

Daling niet door tekort
De grote daling naar Azië heeft niet eens zoveel met een tekort aan aardappelen te maken. Het volume naar Irak halveerde. Syrië gaat zelfs van 14.400 naar 3.600 ton. Dat heeft meer met instabiliteit in deze landen te maken. Andere landen namen veelal ook iets minder aardappelen af, maar schokkende verschillen komen verder niet op de lijst voor.

Bij de Afrikaanse landen is vooral de impact van de Algerijnse afzet groot. Daar gingen 24.676 minder tonnen naartoe. Egypte nam 20.600 ton minder aardappelen af en Marokko 8.000 ton. Alleen Libië ontving meer pootgoed uit ons land.

Duitsland de verliezer
Van de Europese landen is vooral Duitsland de grote verliezer. Daar ging 22.000 ton minder pootgoed naartoe. Van de andere grote landen kreeg Frankrijk 2.500 ton minder poters en België 4.500 ton. Dat is bijzonder te noemen, gezien de beginsituatie afgelopen seizoen. Door met volumes te schuiven, alternatieve rassen aan te bieden en alle maten te benutten hebben de handelshuizen het gat flink weten te dichten.

Het totaalvolume is nog wel 10.000 ton boven oogstjaar 2018 uitgekomen, maar is wel het laagste sinds die tijd. Dit jaar is het pootgoedareaal met 200 hectare gekrompen, volgens aangiftecijfers van de NAK. De kans dat het oogst- en exportvolume wederom zo laag uitkomt, is niet te verwachten, ondanks dat het groeiseizoen tot nu toe verre van ideaal is geweest.

Minder consumptie, maar niet schokkend
De exportcijfers voor consumptieaardappelen (tafel, industrie, zetmeel) lopen nog aangezien het seizoen nog tot en met augustus duurt. Het totaalvolume mag dan 11,5% lager uitvallen tot 1 juli, het is wel meer dan van oogst 2021 en 2020 werd uitgevoerd. Oogstjaar '23 was wat dat betreft een uitzondering. Kijken we naar de import, dan loopt deze juist voor op vorig jaar. Nederland importeerde tot 1 juli bijna 120.000 ton. Goed 20.000 ton meer dan een jaar eerder.

Qua consumptie zijn de Europese landen dit seizoen wel fors minder toebedeeld. Ook hier loopt het volume bijna een derde achter op vorig jaar. De omringende landen namen allemaal minder aardappelen af. Volumematig is de daling bij Frankrijk het grootst. Ook Afrikaanse en Amerikaanse landen kochten of kregen minder aardappelen. Ivoorkust en Senegal kochten beduidend minder product. Daar naartoe daalde het volume met goed 22.000 ton.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden