Agrifoto

Analyse Aardappelen

Volgt de aardappelmarkt patroon van vorig seizoen?

19 Juli 2024 - 23 reacties

Gaat de aardappelmarkt voor oogstjaar 2024 een vergelijkbaar patroon volgen als voor oogstjaar 2023? Dat is een vraag die verder enige duiding nodig heeft. Even het geheugen opfrissen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorig seizoen (2022/23), dus oogstjaar 2022, werden er fritesaardappelen verhandeld op €60 per 100 kilo (Belgapom week 26 2023 noteerde €60). Nadien implodeerde de markt naar zelfs gemiddeld onder het €10-niveau (PCA/Fiwap notering gehele maand oktober 2023). Het uiteindelijk gunstige, laat op gang gekomen groeiseizoen drukte de stemming zwaar in mineur. De oogstproblematiek in het vierde kwartaal van 2023 en het daardoor wegvallen van aardappelen uit de beoogde voorraad zorgden voor een krachtig prijsherstel van €20 voor de Belgapom rond week 47, €25 in week 3 van het nieuwe jaar, €35 in week 17 tot zelfs €60 aan het eind van het seizoen.

Het huidige seizoen (2024/25) begon met wederom veel onzekerheden. Het voorjaar was extreem, de stemming was meer dan vast, ook door de afwikkeling op een zeer hoog prijsniveau van de aardappelen oude oogst. Nu het stof is neergedaald en uiteindelijk toch het meeste areaal in de EU-4 landen is geplant, lijkt de stemming wat om te slaan. In die zin lijkt het patroon van vorig seizoen waarneembaar, waarbij het enigszins voorspelbare 'mantra' van de verwerkers constant wordt gehoord: 'Wij zijn niet aan de markt'.

De voorspelbaarheid van de markt toont zich vrijdag 19 juli al in de Belgapom-notering die voor primeuraardappelen €30 noteerde, met de opmerking 'rustig', wat indirect impliceert dat de komende weken de notering lager zal zijn. Insiders geven aan dat €25 de volgende halte zal zijn, waarbij het sowieso een uitdaging is om aardappelen buiten de vaste afspraken om te verkopen.

De hamvraag
Dan is de hamvraag of de markt veel verder terug kan, zoals vorig seizoen het geval was. Daar lijkt vooralsnog geen sprake van. Ten eerste moet een belangrijke deel van het toch flink verlate groeiseizoen nog worden doorlopen en een beetje aanhoudend zomerweer zal een flinke aanslag zijn op veel aardappelgewassen in de EU-4 landen. Ten tweede dient het bij geen van de partijen het belang dat de moeite en risico's van de aardappelteelt te weinig oplevert. Binnen nu en ruim een halfjaar wordt er alweer gesproken over de teelt van oogstjaar 2025 en gezien de honger naar grondstof moeten telers wel gemotiveerd blijven.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden