Als we de Franse telersorganisatie UNPT en vereniging voor verwerker GIPT mogen geloven heeft het land dit jaar te maken met een monsterstijging van het consumptieaardappelareaal. Er komt maar liefst 11.500 hectare bij. Die worden hoofdzakelijk in het noorden geteeld, gevoed door ambities van de verwerkers.
Wanneer de cijfers kloppen, dan komt het consumptieaardappelareaal in Frankrijk dit jaar op 170.244 hectare. Dat melden de UNPT en GIPT. Dat betekent een stijging van 7,3% ofwel 11.567 hectare. Niet eerder werden zoveel consumptieaardappelen in het land geteeld. De grootste stijging is zichtbaar in het departement Picardië.
Meer aardappelen voor uitdijende fabrieken
De vele bijgebouwde lijnen bij aardappelverwerkers moeten gevuld worden en daarvoor zijn aardappelen nodig. Heel veel aardappelen. Telers hebben gehoor gegeven aan die oproep, als we de cijfers mogen geloven. In de twee noordelijke departementen: Nord-Pas-de-Calais en Picardië, stijgt het areaal het meeste. De fritesaardappelen zijn niet alleen bestemd voor Franse fabrieken, maar verdwijnen ook de Belgische grens over.
In Nord-Pas-de-Calais neemt het areaal bijna 4.000 hectare toe. Goed voor 7,2% tot 58.900 hectare. Voor Picardië is de stijging met 4.500 hectare (10,1%) nog iets groter. Het totaal komt op 49.500 hectare. Daarmee zijn de twee departementen verreweg de grootste gebieden als het om aardappelen gaat. Het gebied Hauts-de-France is inmiddels goed voor 64% van alle Fransen aardappelen. Ook in de andere Noord-Franse streken stijgt de oppervlakte. In totaal met 7,68%. Het areaal stijgt in de andere regio's met enkele honderden hectares.
Afwijkende cijfers
De areaalcijfers zijn opmerkelijk te noemen. Begin juni publiceerde de overheidsdienst Agreste nog een cijfer van 159.000 hectare consumptieaardappelen. Flink minder dan waar de telers zelf rekening mee houden, op basis van eigen opgegeven informatie. Voor de minder belangrijke regio's gebruikt UNPT wel overheidscijfers.
Volgens UNPT mogen niet te veel conclusies getrokken worden ten aanzien van de opbrengst. De poot- en groeiomstandigheden waren namelijk moeizaam door de vele neerslag. Telers hebben in mei en begin juni hun cijfers opgegeven, waardoor het definitieve aantal mogelijk anders uitpakt omdat niet alle hectares zijn gepoot. Ook zijn er nieuwe aardappeltelers die niet allemaal bereikt konden worden.
Indrukwekkende prestatie
De Franse areaalcijfers zijn op zijn zachtst gezegd indrukwekkend te noemen. Zelfs in een jaar waarbij er voldoende pootgoed beschikbaar is, is een groei van 11.500 hectare zeer fors. Het betekent dat bijna de helft van de areaalgroei in de EU-4 voor rekening van de Franse telers komen. Gezien de focus van de verwerkers is deze beweging niet zo gek. Het zwaartepunt ligt momenteel in Noord-Frankrijk en de ambities zijn groot.