Shutterstock

Analyse aardappelen

Pootgoedareaal 2024: fors meer fritesrassen

2 Juli 2024 - Jesse Torringa - 19 reacties

Het pootgoedareaal krimpt dit seizoen slechts met 0,6%, maar er zijn wel grote verschuivingen zichtbaar. Dat meldt de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK). De rassen in het fritessegment nemen aanzienlijk toe in areaal, terwijl de overzeese export-rassen juist dalen. Het areaal Fontane stijgt zelfs met 11,3% vergeleken met afgelopen seizoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afgelopen maanden werd er gespeculeerd dat het pootgoedareaal opnieuw kon krimpen als gevolg van de goede prijzen voor consumptieaardappelen en de gestegen kosten voor de pootgoedteler, maar dat blijkt nu mee te vallen volgens de cijfers die NAK maandagmiddag publiceerde. In totaal is er 38.503 hectare aangegeven door pootgoedtelers voor de keuring. In 2023 was dat areaal 38.735 hectare. Er is dus een kleine krimp zichtbaar. Wel kan het areaal nog licht toenemen omdat pootgoedtelers afgelopen week nog hebben geplant en dit niet tijdig is opgegeven bij de NAK. Overigens moeten de laatste percelen nog steeds gepoot worden in het zuidoosten. Al is het allerminst zeker of dat nog gebeurt.

Het grootste ras is met afstand weer Fontane met 5.749 hectare. Daarna volgt Agria met 2.877 hectare. Vorig jaar stond Spunta nog op twee als grootste ras, maar die staat nu op plek drie met 2.828 hectare. Daarna volgen Innovator en Arizona met respectievelijk 2.035 en 1.568 hectare.

Fors meer fritesrassen
Ondanks een kleine krimp van het areaal zijn er zeer opvallende verschillen te zien in de areaalcijfers per ras. Vorig jaar daalden de rassen in het fritessegment hard, als gevolg van tegenvallende prijzen voor de fritesrassen vergeleken met het saldo van de overzeese exportrassen. Innovator daalde zelfs met 11%. Het komt niet helemaal uit de lucht vallen met de fors toegenomen (vrije) prijzen voor het fritessegment, maar dit jaar is het tegenovergestelde zichtbaar. Fontane neemt weer toe met 11% en gaat van 5.164 hectare naar 5.749 hectare. Agria volgt met een stijging van 10% en komt uit op 2.877 hectare. Innovator is een opvallende en stijg slechts met 1% naar 2.035 hectare. Ook andere rassen in het fritessegment laten gemiddeld een stijging zien, zoals Markies, Challenger en Melody. Dat gaat ten koste van rassen die bestemd zijn voor onder andere overzeese bestemmingen.

De grote verliezer onder de rassen is dan ook Spunta. Ondanks een best goede uitbetaling voor het ras het afgelopen jaar (zowel op afspraak als vrije markt) daalt het ras van 3.603 naar 2.828 hectare. Een daling van 21%. Arizona daalt met 11% en gaat van 1.771 naar 1.568 hectare.

Het aangegeven areaal van klasse PB en S komt samen uit op 18.354 hectare. Klasse SE telt 9.316 hectare, klasse E 7.519 en A 1.256 hectare. De ATR-teelt komt uit op 1.923 hectare. Er is een grote daling van het areaal te zien in de klassen PB en S van -759 hectare. Klasse A stijgt met 373 hectare en de ATR-teelt met 511 hectare.

 Alle areaalcijfers in detail bekijkt u hier.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden