Emsland Group

Nieuws Aardappelen

Emsland sluit seizoen af, hogere uitbetalingsprijs

26 Juni 2024 - Niels van der Boom - 13 reacties

Emsland Group heeft verwerkingsseizoen 2023/24 voor zetmeel- en vlokkenaardappelen eind juni afgerond met het vaststellen van de definitieve uitbetalingsprijzen. Daarbij keert het een marktbonus uit als deel van de contractprijs.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De eerder bekendgemaakte contractprijs voor zetmeelaardappelen met 19% zetmeel, geleverd aan Emsland Stärke, bedraagt €105 per ton. Daarbovenop betaalt het concern een zogenoemde marktausgleichsprämie van €18 per ton. Bij een gemiddelde kwaliteit komt de definitieve uitbetalingsprijs uit op €140,45 per ton. Dat is inclusief transportvergoeding. Voor aardappelen met 23% zetmeel loopt dit bedrag op tot maximaal €163,19. Vorig jaar (oogst 2022) bedroeg de definitieve uitbetalingsprijs €123 per ton.

Bij Emsland Food komt de prijs van vlokkenaardappelen levering half september (geleverd aan de fabriek) uit op €144,72 (Amanda 16,5% zetmeel) en €152,72 (Novano 20% zetmeel). Deze prijzen lopen op tot maximaal €225,37 en €229,37 voor levering half juni. Telers krijgen €64,64 bewaarvergoeding per ton. Deze prijzen gelden bij een gemiddelde kwaliteit en inclusief transporttoeslag.

Financiële tegemoetkoming
Emsland Group heeft afgelopen seizoen een financiële compensatie uitbetaald van €10 per ton, die in bovenstaande prijzen zit verwerkt. Dit maakte het bedrijf in december al bekend. Daarmee kwam het telers tegemoet die een zeer moeizame aardappeloogst kende. Ook de transportvergoeding werd verhoogd afgelopen seizoen vanwege de Duitse transportbelasting.

Voor oogstjaar 2024 bedraagt de basisprijs voor zetmeelaardappelen €110 per ton bij 19% zetmeel, exclusief toeslagen. Dat is een stijging van €5 vergeleken met vorig jaar.

Alles gepoot
Door de natte herfst bleef naar schatting 5% van het areaal bij Emsland in de grond zitten. Inmiddels zijn alle aardappelen wel gepoot, zo laat CEO Gerrit-Jan Wesselink weten. "De vroeg gepote percelen aardappelen staan er mooi op. Bij de laat geplante percelen is dat soms onregelmatiger, deels door wisselende pootgoedkwaliteit. In Oost-Duitsland viel minder regen. Daar zijn telers inmiddels aan het beregenen."

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden