Photoagriculture / Shutterstock.com

Analyse Aardappelen

Groei Franse verwerkers is niet te stuiten

11 Juni 2024 - Niels van der Boom - 6 reacties

Fritesfabrieken schieten als paddenstoelen uit de grond in Noord-Frankrijk. De komende jaren zijn honderdduizenden tonnen extra fritesaardappelen nodig om alle bestaande en nieuwe lijnen te voeden. Het Belgische Ecofrost is begin juni gestart met de bouw van een nieuwe fabriek. Ook McCain breidt fors ook.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

België mag dan nog het 'wonder van de Europese aardappelsector' heten, de kans is groot dat Frankrijk het weldra van de troon gaat stoten. Het enorme Noord-Franse akkerbouwgebied kent nog genoeg mogelijkheden voor de aardappelteelt en fabrieken gaan daar gretig op in. Deels gaat het om Belgische bedrijven, zoals Clarebout en Ecofrost, die fors investeren in Frankrijk.

Verdubbeling van verwerking
De ambities van de Franse aardappelsector zijn niet misselijk. Als het aan GIPT - de belangenbehartiger van de Franse verwerkers - ligt, komt er in zeven jaar tijd een verdubbeling van de Franse fritesproductie. Dit betekent dat de aardappelverwerking van de huidige 1,5 miljoen ton moet verdubbelen tot 3 miljoen ton. Deels komt de productievergroting ook door met volumes te schuiven. Een derde van alle Franse fritesaardappelen wordt nu namelijk in andere landen verwerkt, hoofdzakelijk België.

Het Belgische familiebedrijf Ecofrost uit Péruwelz, dat op een steenworp van de Franse grens nabij Valenciennes ligt, heeft eind mei officieel de eerste steen gelegd die de bouw inluidt van hun nieuwe fritesfabriek in Péronne. De nieuwe faciliteit – waar straks op jaarbasis tot 400.000 aardappelen verwerkt moeten worden – ligt op ruim een uur rijden van de hoofdlocatie in België. Begin dit jaar kochten de families Hoflack en Vervaeke het 13 hectare grote terrein aan waar eerder chipsfabriek Flodor gevestigd was. Daarvoor werkt het samen met aardappelteler Matthieu Lenglet.

Op 4,5 hectare staan straks gebouwen waar twee verwerkingslijnen in komen te staan. Samen goed voor 200.000 ton eindproduct per jaar, zo meldt het bedrijf. De diepgevroren frites worden in een 1,5 hectare groot vrieshuis opgeslagen, 35 meter hoog, waar ook ingevroren groenten worden bewaard. Voor de Noord-Franse regio is er het aantrekkelijk vooruitzicht van 450 nieuwe banen.

Ook McCain investeert
Slechts 70 kilometer naar het noorden investeert concurrent McCain eveneens fors. Het Canadese bedrijf heeft in Frankrijk drie fabrieken, waarvan twee in het noorden. In de komende vijf jaren steekt het €350 miljoen in vergroting van de productiecapaciteit, waarmee het een kwart meer aardappelen hoopt te verwerken. Voor de fabriek in Harnes, vlakbij de stad Lens, betekent dit dat 200.000 tot 250.000 ton meer fritesaardappelen nodig zijn, zegt directeur Maxime Debrye tegen lokale media.

Afgelopen najaar opende fritesgigant Clarebout al de deuren van hun nieuwe fabriek in Duinkerke. Agristo heeft in Escaudoeuvres een oude suikerfabriek aangekocht waar over drie jaar 300.000 ton aardappelen verwerkt moeten worden. De capaciteit van bestaande locaties wordt eveneens stilletjes uitgebreid met een vierde verwerkingslijn in de fabriek in Wielsbeke. Al deze fabrieken werken in dezelfde regio en dat zet een nog grotere druk op de aardappelteelt.

Bedrijf Locatie Geplande max. productiecapaciteit per jaar
Clarebout Duinkerke 500.000 ton
Ecofrost Péronne 400.000 ton
Agristo Escaudoeuvres 300.000 ton
McCain Harnes 250.000 ton
Totaal   1,45 miljoen ton

Druk op aardappelteelt
Traditioneel focust de Noord-Franse akkerbouw zich grotendeels op granen, suikerbieten en teelten als vlas. De fritesaardappel is er inmiddels niet meer weg te denken. Akkerbouwers vrezen ervoor dat zij in de knel komen met hun vruchtwisseling wanneer de aardappelteelt verder uitdijt. Ook zien zij gestaag een opbrengstdaling, vooral door steeds moeizamere groeiseizoenen. Nieuwe rassen zijn vereist om uitdagingen het hoofd te bieden, maar de praktijk kan daar niet aan tegemoet komen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden