Shutterstock

Analyse Aardappelmarkt

Aardappelprijs super vast, nieuw seizoen spannend

17 Mei 2024 - 42 reacties

De prijs voor aardappelen bleek ook deze week een zeer sterke en vaste ondertoon te hebben. Voor directe vraag kunnen de verwerkers zich nog wel bedienen. Verder proberen ze zoveel mogelijk rust uit te stralen in de markt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Belgapom geeft een duidelijk signaal af dat de markt vast gestemd is voor directe levering. Door het schuiven met contractvoorraden, maar ook doordat verwerkers aardappelen aan elkaar leveren, lijkt de markt stabiel. Het echte vuurwerk lijkt vooral voor de maanden juni en juli te worden bewaard. Daarbij zullen de verschillende verwerkers ieder hun eigen vuurwerk hebben en afsteken. Een aantal Nederlandse verwerkers hebben een sterretje, maar er zullen ook een aantal Nederlandse en Belgische verwerkers zijn die een duizendklapper in de schuur hebben liggen.

Zoals gezegd, voor direct wordt meeleverkilo's vooral afgerekend in de range van de verschillende noteringen. Voor verderop en het einde van het aardappelseizoen is er duidelijk vraag, waar prijzen worden geboden die beduidend hoger liggen dan de huidige noteringen.

Voor de maand juli is inmiddels €50 voor Fontane betaald en blijft er belangstelling. Daarbij is vooral België de grote aanjager en in Nederland is het de handel die onder andere daarvoor inkoopt. Het lijkt logisch dat de Belgen de meeste zorg hebben. In het afgelopen najaar zijn zij het hardst geraakt met aardappelverliezen door de extreme oogstomstandigheden. Maar ook dit voorjaar zijn zij weer de meest geteisterden in de EU-4 door extreem weer.

België loopt het verst achter in het areaal aardappelen dat geplant is en door extreme buien zijn ook alweer percelen afgeschreven voor het nieuwe seizoen. De hoeveelheid vroege aardappelen en de beschikbaarheidsdatum zal daar dan (zo het nu lijkt) het meest krap zijn. Duitsland lijkt er het beste van af te zijn gekomen dit voorjaar. De vroege zijn daar redelijk op tijd geplant en de groei zit er goed in. Daar is ook veel minder sprake van extreem weer geweest dan in de Belgische vroege teeltgebieden.

Aansluiting knelt
Er wordt dan ook gevreesd voor een kopie van afgelopen jaar in de aansluiting tussen het oude en nieuwe seizoen. Daarbij moet wel de kanttekening worden geplaatst dat juni vorig jaar een extreem droge en hete maand was. Om verzekerd te zijn van aardappelen is men dus geïnteresseerd in fritesaardappelen die nog lang bewaard kunnen worden. Probleem is dat er zeer weinig vrije aardappelen in de markt zijn. Veel aardappelen zijn gecontracteerd en daardoor niet meer te koop. Het 'even' kopen van 20.000 ton vrije aardappelen voor juni/juli is een hele lastige in de huidige markt. De 'echte' vrije teler (met mechanische koeling) wordt in ieder geval wederom flink beloond voor zijn lef en durf in de steeds verder gereguleerde aardappelmarkt.

Waar er zorgen zijn over de aansluiting, zijn er al net zoveel zorgen voor volgend seizoen als het gaat om beschikbaarheid en volume. Het extreme weer doet een aanslag op de opbrengstcapaciteit van menig aardappelperceel. De slechte bodemstructuur door de slechte herfst van vorig jaar zal zijn sporen nalaten in de opbrengst. Verder houdt menig aardappelteler en pootgoedleverancier zijn hart vast voor de opkomst en groeipotentie van het geplante pootgoed. Laat planten met fysiologische oud pootgoed in een slechte structuur en vaak ook nog gesneden pootgoed is een voorbode voor veel opkomstproblemen. Er zijn al teeltadviseurs die verwachten dat bij gesneden pootgoed dat reeds geplant is meer dan 25% (opkomst)problemen worden verwacht. Dit zal daarom ook zorgen voor opbrengstderving.

Het enige wat hoop kan geven is wanneer het groeiseizoen ook echt groeizaam zal zijn. Bij (wederom) weersextremiteiten (droogte en/of extreem veel neerslag) zal zorgen dat de vijfjarige gemiddelde opbrengst nog heel ver weg zal zijn. Daarmee is ook te verklaren dat de nieuwe oogst op de termijnmarkt deze week verder opliep richting €33.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden