Flinke neerslag in delen van Nederland en België heeft ervoor gezorgd dat het aardappelen poten noodgedwongen weer is gestopt. Akkerbouwers in het zuidwesten van ons land hebben begin deze week nog wel door kunnen werken. Daarmee loopt het gepote areaal flink achter op andere jaren.
Vanaf eind vorige week konden akkerbouwers en loonwerkers weer volop aardappelen poten. Uitzondering daarop blijft misschien het zuidoosten van Nederland. Daar is het zo nat dat percelen doorweekt zijn. De hoog gelegen gronden zijn inmiddels wel gezaaid en gepoot, maar lager gelegen stukken blijven noodgedwongen liggen. Zelfs de helft van de suikerbieten zit hier pas in de grond. Dat is extreem voor half mei.
Naar schatting is in ons land nu rond de 60% van de aardappelen gepoot. Vooral in het midden en noorden van het land is al flink wat werk verricht of is het poten zelfs al bijna afgerond. Hier tegenover staat dat in onder andere het zuidoosten en oosten nog veel werk moet gebeuren.
2 dagen geleden nog blij met poten...
— Jaap Vos (@langepacht) May 16, 2024
Ja, meestal ben je maar één keer blij. pic.twitter.com/2UTiZ6UJLU
Zware buien
Ook in het zuidwesten loopt het poten grote vertraging op. Tot begin deze week zijn nog uien en suikerbieten gezaaid en hebben bedrijven het moment gepakt om te poten. Woensdag 16 mei trokken zware regenbuien over dit deel van het land. Lokaal viel tussen de 40 en 60 millimeter neerslag in een zeer korte tijd. Zuid-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen werden onder andere zwaar geraakt.
De erfenis van afgelopen najaar is zeker op de zwaardere grond goed merkbaar. De ondergrond is simpelweg niet goed en droogt ook niet op. Op de lichtere gronden, zeker die tijdig bewerkt konden worden, zijn de omstandigheden wel wat beter. Hoe dat uiteindelijk uitpakt qua opbrengst moet de tijd uitwijzen.
In België viel tussen Sint-Niklaas en Antwerpen eveneens veel water; tussen de 25 en 50 millimeter. West-Vlaanderen werd deze keer gelukkig gespaard. Viaverda raamt dat 40% van de consumptieaardappelen in België is gepoot half mei. Daarbij moet opgemerkt worden dat de regionale verschillen zeer groot zijn. In Wallonië zijn de telers over het algemeen verder met poten dan in Vlaanderen.
Rottend pootgoed
De lange wachtperiode voor het poten heeft ook gevolgen voor het pootgoed. Omdat zeer veel bovenmaten zijn gebruikt dit seizoen is snijden aan de orde van de dag. Viaverda krijgt veel geluiden binnen van gesneden pootgoed dat rot in de kist of in de grond. Het gaat hierbij om bacterie en schimmelinfectie die tijdens het snijden op de knollen terecht zijn gekomen. Ander pootgoed aanwenden is zo goed als onmogelijk, omdat dit er simpelweg niet is. De organisatie raadt telers aan om contact met hun afnemer op te nemen voor het herzien van het contract. Zeker wanneer zeer hoge bedragen voor pootgoed zijn betaald, is een slechte kwaliteit een enorme domper.
Ook in Frankrijk is het inmiddels nat geworden. In het noorden, richting de Belgische grens, viel wel wat regen maar kon ook woensdag nog worden gepoot. Meer naar het zuiden en zuidoosten is dat niet mogelijk. Daar viel lokaal soms zeer veel neerslag waardoor percelen blank kwamen te staan. De pootvoortgang loopt er wel wat voor op België, met naar schatting zo'n 60% of meer dat is gepoot.
Toch wel een interessante setting volgende week. EC en GFS komen al een paar runs met veel regen op woensdag. Dat is nog best een eindje vooruit, maar toch boeiend om even in de gaten te houden hoe het gaat ontwikkelen. pic.twitter.com/Cx99Bs2BAF
— RobertDeVries.net (@weermanrobert) May 16, 2024
Nieuwe neerslag
Voor de resterende dagen staat opnieuw neerslag op de planning. De weermodellen komen met veel neerslag op de proppen. Lokale stortbuien zijn niet uit te sluiten. Daarmee vliegt de meimaand voorbij en begint ondertussen ook voor aardappelen de tijd te dringen.