Shutterstock

Analyse Aardappelen

Dun aardappellijntje tussen realiteit en luchtfietserij

12 April 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Het weer is dé bepalende factor op de aardappelmarkt. Zonder twijfel kunnen we stellen dat het voorjaar nat van start is gegaan. Met de (vrijwel) droge dagen die we achter de rug hebben, begint het er in het land eindelijk een beetje op te lijken. Het pootgoed voor de hoofdoogst zit - uiteraard haast - nog niet in de grond en nieuw onheil nadert.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het plaatje is onderhand grijsgedraaid, maar het weer blijft de gemoederen bezig houden. Het gaat bij sommige haast tegen elkaar op hoe nat of het wel niet is. Dat is niet alleen in Nederland het geval, maar ook in België en Noord-Frankrijk. Volgens insiders is het in delen van België en Noord-Frankrijk zo nat dat om de tarwe te spuiten al haast dubbellucht nodig is. Laat staan dat je bieten kan zaaien en aardappelen poten kun je onder die omstandigheden al helemaal vergeten.

Op de kleigebieden in Nederland waar het voorzichtig aan een beetje wit gaat zien bovenop, is de structuur een veel besproken onderwerp. Zwaardere percelen worden van boven zo hard als beton, terwijl het van onderen zeiknat blijft. "Als de wind nog eens naar het oosten draait, het echt droog wordt en je in de grond gaat roeren gaan de haspels niet lang binnen blijven in een poging de valse kluiten zacht te krijgen", merkte een akkerbouwer zeer optimistisch op deze week.

Droogte niet in de verwachting
Dat is het spanningsveld waar de teler en indirect de aardappelmarkt van in de ban zijn. Een wat langere periode met droger weer kan geen kwaad om vorderingen met het voorjaarswerk te maken. Hard drogend weer, daar zitten telers op de zwaardere gronden niet op te wachten. Dan wordt het één grindbak. Een lange droge periode lijkt overigens niet in het verschiet te liggen, gelet op de weersverwachting voor de komende periode. Onderstaand weerkaartje met de verwachting voor de rest van deze maand spreekt wat dat betreft boekdelen.

Dat menig partij in de aardappelsector zich daarom zorgen maakt over de matige start van het nieuwe aardappelseizoen, is niet meer dan terecht. Het kan alleen geen kwaad om niet helemaal in die negatieve stemming mee te gaan. We zitten in de tweede week van april en veel telers hebben in het verleden aan den lijve ondervonden dat een suboptimale start van het groeiseizoen niet betekent dat de complete oogst verloren is. Als we dat naar de markt vertalen, kunnen we zeggen dat die factoren elkaar redelijk in evenwicht houden. Naast andere factoren als een iets lagere verwerking in Nederland de laatste maanden en een grotere Belgische aardappelvoorraad, om maar wat te noemen.

Zowel op de fysieke markt als op de termijnmarkt is sprake van weinig beweging. De laatste weken wordt geen handel op de termijnmarkt waargenomen, wat laat zien dat deze in balans is met de fysieke aardappelmarkt. De scherpe daling in de grafiek is overigens de overgang naar het nieuwe contact. Het april 2025-contract is overigens al voor €30 verhandeld. Vaak is het pas tijdens het groeiseizoen dat dat niveau wordt aangetikt. Dat hangt natuurlijk deels samen met de hogere contracten voor de komende oogst, maar het is toch ook wel een teken dat de nieuwe oogst zeker nog niet in kannen en kruiken is.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden