Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Europese landen trekken aan Nederlands pootgoed

25 Maart 2024 - Niels van der Boom

De export van Nederlands pootgoed naar andere EU-landen ligt 15% voor op vorig seizoen. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO). In zijn totaliteit loopt de pootgoedexport juist 12,5% achter op voorgaand jaar. De Aziatische en Afrikaanse bestemmingen nemen juist fors minder pootgoed af.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Mogelijk dat door het tekort aan pootgoed afnemers proberen hun tonnen zo snel mogelijk thuis te krijgen en daardoor harder trekken aan het product. Het zijn met name de Zuid-Europese bestemmingen die al meer tonnen thuis hebben dan een jaar geleden het geval was. De uitvoer naar Frankrijk ligt 5.853 ton voor op 2023. Naar Italië is dat zelfs bijna 8.700 ton. Het is Spanje dat op nummer 1 staat. Het land nam dik 10.000 ton meer pootgoed af van Nederland. Dat is 37% meer dan in 2023.

Export loopt 15,5% voor
Naast Frankrijk heeft ook Duitsland meer pootgoed afgenomen. De uitvoer loopt 15% voor op vorig seizoen. Naar België is juist 13% minder pootgoed uitgeleverd dit seizoen. Buiten de EU zijn het Turkije en het Verenigd Koninkrijk die meer uitgangsmateriaal hebben afgenomen, waardoor het exporttotaal tot 1 maart 15,5% voorliep op vorig jaar.

Buiten Europa noteren Azië en Afrika beide fors lager qua uitgevoerd volume. Amerika is ongeveer gelijk aan een jaar eerder. Van de Aziatische landen is het vooral Syrië dat veel minder aardappelen heeft afgenomen. 3.600 ton tegen ruim 14.000 vorig jaar. Van de Afrikaanse bestemmingen zijn het Egypte, Algerije en Marokko die minder aardappelen afnamen, waardoor het totale volume nu 60.000 ton lager ligt.

Percentages vrijwel gelijk
Een jaar geleden was 62% van het totale volume geëxporteerd tot 1 maart. Het CBS gaat uit van 14% minder pootaardappelen dit jaar. Trekken we dat door naar het huidig seizoen, dan kom je op 63,5% van het totaalvolume dat nu al uitgevoerd is. Ondanks een grotere afname vanuit Europa valt de voorsprong dus mee, wat vooral door Aziatische en Afrikaanse landen komt.

Hoe de pootgoedoogst van 2024 uit gaat pakken moet het seizoen uitwijzen. Qua areaal verwacht keuringsdienst NAK opnieuw een daling. Dat communiceerde de dienst al begin dit jaar tijdens wintervergaderingen, maar wordt ook in het recent verschenen jaarverslag beschreven. NAK gaat uit van een daling van 7%, waarmee het areaal op 36.000 hectare uitkomt. Afgelopen jaar werd 38.776 voor keuring opgegeven. De NAK gaat ervan uit dat de te certificeren hoeveelheid pootgoed wel gelijk blijft, op 1,075 miljoen ton.

Consumptie-export fors terug
De NAO heeft ook exportcijfers voor consumptieaardappelen bekendgemaakt tot 1 maart. Ook hier komt de verrassing uit de Afrikaanse hoek. Slechts 5.000 ton is die kant opgegaan, tegenover 63.000 ton vorig jaar. Een verschil van 92%. De export van aardappelen naar Senegal is op nul blijven steken. Die naar Ivoorkust en Mauritanië is fors minder.

De export naar Europese landen loopt vrijwel gelijk met een seizoen eerder. België, Duitsland en Frankrijk namen allemaal meer aardappelen uit Nederland af. Italië en Spanje juist minder. De totale export stond 1 maart op 535.69 ton. Dat is 6% minder dan een jaar eerder het geval was.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden