De export van Nederlandse consumptie- en industrieaardappelen van oogst 2023 blijft voorlopen op voorgaande jaren. België heeft daarin het grootste aandeel. Anderzijds vallen de volumes naar Afrika juist wat tegen, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).
In november is 72.353 ton aardappelen de grens gepasseerd. Dat brengt het totaal tot en met november op 348.237 ton consumptieaardappelen, een stijging van 7% vergeleken met vorig jaar in dezelfde periode. Ook is de totale export tot en met november het grootste volume in de laatse zes jaar volgens de cijfers van de NAO. Deze is vooral te danken aan de start van het nieuwe seizoen in augustus. Toen werden er fors meer aardappelen geëxporteerd dan anders, maar ook de afgelopen maanden zijn boven het 5-jarig gemiddelde.
België grootste afnemer
De afgelopen maand is er 45.468 ton aardappelen geëxporteerd naar Europa. Dat brengt de totale export naar Europa dit seizoen op 273.460 ton aardappelen, ruim 20% meer dan oogst 2022. België voert net als afgelopen seizoen de lijst aan met ruim 189.000 ton wat overigens ook een stuk meer is dan afgelopen seizoen. In november voerden zij ruim 32.000 ton aardappelen in. Andere Europese landen blijven ver achter op België, want Frankrijk volgt met ruim 3.700 ton en Duitsland met 2.800 ton. Overigens namen zij de voorgaande jaren wel fors meer af. Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk vallen buiten deze cijfers, maar nemen tot nu toe grotere volumes af.
Overzeese export ver achter
De overzeese export van aardappelen loopt een stuk stroever vergeleken Europa. Afrikaanse landen nemen aanzienlijk minder volumes af dan afgelopen seizoen tot en met november. Ruim 38.600 ton tegenover 61.000 ton aardappelen een jaar geleden. Ivoorkust neemt met 7.500 ton aardappelen bijna de helft minder volume af. Mauritanië zelfs slechts 3.200 ton vergeleken 10.000 ton vorig jaar. Ook andere landen nemen allemaal minder volumes af. De grootste Afrikaanse afnemer is Senegal met ruim 17.700 ton, maar ook ruim 3.000 ton minder dan een jaar eerder.
De export naar het continent Amerika staat op 30.000 ton, vrijwel gelijk aan oogst 2022. Trinidad en Tobago neemt de grootste hoeveelheid af met ruim 7.700 ton. Er zijn wel wat verschuivingen maar geen zeer opvallende hoeveelheden. Azië heeft nog nauwelijks iets afgenomen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.