Het aardappelseizoen 2023/24 sleept zich met de jaarwisseling in zicht nog altijd voort. Het is de afgelopen decennia zelden voorgekomen dat de rooiers eind december nog in het land stonden. Wat er de laatste weken is geoogst, wordt ofwel direct afgeleverd dan wel in de bewaring gereden met de verwachting de aardappelen ook binnen afzienbare tijd min of meer noodgedwongen uit te schuren.
De verwachting was dat in tweede helft van december alle aardappelen in de EU-4 landen wel gerooid zouden zijn, maar dat is zeker in België, Nederland en mindere mate Frankrijk nog altijd niet het geval. Door het aanhoudend natte weertype de laatste dagen in de week voor kerst zijn de oogstwerkzaamheden in veel gevallen weer stil gevallen. Dat betekent als Koning Winter niet toeslaat in januari er nog wat gerooid moet worden. Het gevolg is dat het aanbod aardappelen af land inclusief de lastig te bewaren partijen, het marktbeeld zullen bepalen de komende weken. Uitgaande van het marktbeeld in de maand januari van de voorgaande jaren is het niet aannemelijk dat er veel actie te verwachten is. Een marktprijs zoals die vandaag de dag op de borden staat zal waarschijnlijk niet veel wijzigen de eerste weken van 2024, is de verwachting.
Hoe raar het vandaag ook klinkt met nog altijd niet alle aardappelen van oogstjaar 2023 gerooid, maar dan komt de start van oogst 2024 al in beeld. Hoe die ingestoken gaat worden qua contractprijzen, pootgoedvoorziening arealen et cetera dat is nog de vraag. Vooral als het om de contractprijzen gaat hullen de verwerkers zich nog altijd in stilzwijgen. De uitdaging voor seizoen 2024/25 is in die zin voor de aardappelverwerkers (ook als het om zetmeel gaat) niet vaak zo groot geweest. Na het pittige groeiseizoen van oogstjaar 2023, met een zeer moeilijk slot, wordt het een hele uitdaging om de aanvoer van grondstof richting de oogst van 2024 op niveau te houden. Dus de vraag is of de markt na enige normalisering (lees: minder drukkend aanbod) in het voorjaar kan stijgen naar contractprijsplusniveau. Gelet op de actuele termijnmarktnotering van het april 2024-contract (circa €30,50) zou dat wel het geval moeten kunnen zijn.