Nu we in de laatste maand van het jaar 2023 zitten, wordt er alweer reikhalzend uitgekeken naar de aardappelcontracten voor oogstjaar 2024. Het zijn de laatste jaren vooral de Belgische aardappelverwerkers die als eerste de contract-arena betreden. Dat gebeurt meestal in de periode dat de Interpom plaatsvindt, die eens in de twee jaar wordt georganiseerd in Kortrijk, plaatsvindt.
De volgende editie staat voor de derde week november in 2024 op de planning. De Belgische verwerker Clarebout presteerde het enkele jaren geleden om een dag voor aanvang van Interpom hun contractprijzen te publiceren, zonder dat zij zelf een stand had op de vakbeurs. Een knap staaltje marketing, aangezien iedereen er drie dagen over sprak op de Interpom. De agro-directeur van Agristo heeft in een artikel in Aardappelwereld aangegeven voor de traditionele datum van de Interpom dit jaar te komen met de contractprijzen voor seizoen 2024/25. Dat had dan medio november van dit jaar moeten zijn. De verwerker in kwestie heeft de publicatie kennelijk uitgesteld, aangezien de contractprijzen van 2024 nog niet lijken te zijn geopenbaard.
De wereld van de aardappelmarkt is de laatste weken dan ook weer een beetje veranderd. Een paar weken geleden werd nog uitgegaan van een meer dan gemiddelde aardappeloogst in met name België en Frankrijk (totaal in beide landen 2 miljoen ton meer dan in oogstjaar 2022). Daardoor zakte de gemiddelde prijs voor Fontane en Challenger terug naar €10 per 100 kilo. Het huidige uiterst moeizame oogstseizoen heeft de markt weer een andere wending gegeven.
Prijssprong in contracten te fors
De signalen over contractprijzen voor oogst 2024 waren gingen van: wat lager van vooral de aardappelen af land en in het eerste deel van het bewaarseizoen, tot onveranderd voor levering later in het bewaarseizoen. Vooral in België waren er naar verluidt geluiden dat de prijssprong in de contracten van oogst 2022 naar 2023 wel erg fors was. Vandaag de dag blijkt maar weer dat het telen van aardappelen een weerbarstig gebeuren is, waarbij teelt/oogstrisico's en de daaraan verwante kostprijs hand in hand gaan. In dat opzicht is het dan ook zeker niet de verwachting dat de contractprijzen voor oogst 2024 lager uitvallen dan van het huidige oogstjaar. Wellicht dat de contractprijzen nog juist wat verder kunnen stijgen, wie zal het zeggen. De komende weken wordt meer duidelijk. Eerst maar eens kijken of de Belgen weer het initiatief nemen. Of toch juist niet.