Boeren in het Verenigd Koninkrijk gaan gebukt onder moeizame omstandigheden nadat twee stormen voor een enorme hoeveelheid water hebben gezorgd. Vooral in Schotland levert dat problemen op. Daar viel tot wel 200 millimeter regen, waardoor het restant van de aardappeloogst is afgeschreven.
Storm Babet hield 20 oktober in Schotland flink huis, een maandje nadat storm Agnes het eiland al teisterde. Insiders schatten in dat een kwart tot een derde van de Schotse aardappeloogst nog in de grond zat voor er een bak met water viel. Er is inmiddels meer dan 200 millimeter regen gevallen, wat het einde betekent voor de aardappelgewassen. Ook bewaarplaatsen zijn ondergelopen.
Derde overstroming in 8 jaar tijd
Het is voor de derde keer in acht jaar tijd dat het bedrijf van Neil MacLeod is overstroomd, zo vertelt hij tegen de BBC. In 2015 gebeurde dat en in 2022 nogmaals. Nadat een rivier buiten zijn oevers trad, als gevolgd van de overmatige neerslag, stond het bedrijf in het district Angus vorig weekend opnieuw onder water. MacLeod had nog een deel van zijn aardappelen op het land staan. Ook de reeds ingezaaide wintergranen zijn afgeschreven.
De overstromingen zijn niet alleen een klap voor pootgoedtelers, maar ook voor de consumptieaardappelen. Voor het grootste ras – Maris Piper – wordt volgens marktbureau Mintec nu £300 per ton betaald. Omgerekend €34,37 per 100 kilo. In Engeland ligt die prijs nog iets hoger, op €40,67 per 100 kilo.
15% te rooien
Het Verenigd Koninkrijk stevende al af op een historisch kleine aardappeloogst dit jaar, omdat het areaal opnieuw een duik nam naar goed 101.000 hectare. Ook het groeiseizoen verliep moeizaam. Na een laat voorjaar volgde een warme en droge zomer. Door het late pootmoment is er gemiddeld ook later aan de oogst begonnen. De meest recente cijfers van Aviko Potato laten zien dat nog 15% van het areaal in de grond zit.
Naar verwachting zorgen al deze factoren ervoor dat het VK dit seizoen duidelijk een vraagmarkt blijft voor aardappelen. Als het gaat om uien gaat weten de Britten ons land gemakkelijk te vinden. Voor aardappelen ligt dat iets anders, maar er zijn jaren waarin dit wel gebeurd. Het kan de Nederlandse en de Europese aardappelmarkt helpen om verder uit het slop te krabbelen.