Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Kamer wil oogstdeadline aardappelen verschuiven

26 September 2023 - Redactie Boerenbusiness - 12 reacties

De Tweede Kamer wil dat de uiterlijke rooidatum voor aardappelen op zand en löss met twee weken wordt verschoven. Een motie daarvoor werd ingediend door de BBB en SGP is vanmiddag door de Tweede Kamer aangenomen. Aardappelen zouden voor 1 oktober geoogst moeten zijn maar vanwege het natte en late voorjaar werd deze datum als onrealistisch gezien door telers en verwerkers.

Recent onderzoek van de Wageningen Universiteit laat zien dat bij de inzaai van vanggewassen in de tweede helft van oktober meer stikstof wordt opgenomen vergeleken met de voorgestelde korting op de stikstofgebruiksnorm, staat in de motie. Daarom verzochten de Kamerleden Caroline van der Plas (BBB) en Roelof Bisschip (SGP) de verplichting voor 1 oktober te oogsten en het vanggewas dat daarna gezaaid moet worden twee weken op te schuiven.

Gisteren werd al bekend dat minister Adema de uiterlijke oogstdatum van maïs in de provincies Drenthe, Groningen en Friesland heeft verschoven van 1 oktober naar 10 oktober.

Reactie minister volgt
Het kabinet wilde eigenlijk niet schuiven met de deadline omdat volgens hen uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat hoe eerder het vanggewas wordt gezaaid, hoe effectiever het is in het opvangen van stikstof. Nadat de motie over de oogstdatum van aardappelen was aangenomen, heeft Van der Plas de minister verzocht met een snelle reactie te komen. Over een paar dagen is het immers al 1 oktober. Adema heeft toegezegd deze week met een brief te komen na het signaal van de Kamer.

Tweede Kamer wil af van kalenderlandbouw
De Kamer wil helemaal af van de zogenoemde 'kalenderlandbouw'. Dat bleek uit verschillende aangenomen moties, waaronder eentje waarin de Kamer de regering vraagt in het nog op te stellen 8e actieprogramma Nitraatrichtlijn volledig in te zetten op doelvoorschriften in plaats van middelvoorschriften. De huidige mestregels leiden tot een kalender waarop boeren op bijna zestig data enige vorm van actie moeten ondernemen in verband met de mestwetgeving, het GLB, of andere zaken, aldus de indieners, Thom van Campen (VVD) en Van der Plas (BBB). Boeren werken niet met een overheidskalender, maar met de omstandigheden van de natuur en deze middelvoorschriften – zoals de 1 oktober rooidatum voor consumptieaardappelen – werken contraproductief, omdat aardappelen dan nog niet rijp zijn en nog stikstof opnemen als ze langer in de grond blijven zitten, staat in de motie die op een meerderheid kan rekenen.

Ook verzoekt de Kamer de regering om het (landbouw)meetnetwerk waarmee de waterkwaliteit wordt gemeten uit te breiden en de meetfrequenties zo aan te passen dat er duidelijk inzicht komt in de effecten van de maatregelen in het 7e AP, waaronder het vroegtijdig oogsten van gewassen.

De Kamer wil ook dat de regering met de sector in overleg gaat over door de sector zelf aangedragen voorstellen, zoals een verplichting tot inzaai van vanggewassen als alternatief voor de korting op de stikstofgift bij oogsten in oktober op zand en löss, eventueel aangevuld met andere mitigerende maatregelen. Bij voorkeur met het oog op komend jaar en sowieso in aanloop naar het 8e AP.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
Abonnee
SjefO 26 September 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10906117/kamer-wil-oogstdeadline-aardappelen-verschuiven]Kamer wil oogstdeadline aardappelen verschuiven[/url]
Het 7e of 8e AP maakt me geen zak uit, je gaat het hoofd product toch niet ondergeschikt maken aan een vanggewas, dat is misbruik maken van macht, een ernstige vorm van onteigenen, de boeren kunnen over hun eigen grond beschikken tussen /- 15 maart en 30 september ik noem dat pure diefstal.
De Nederlandse boeren stonden garant voor topproducten maar door toedoen van een stuntel van een minister wordt die garantie de boeren ontnomen, het is niet meer normaal wat kluns van een minister teweeg kan brengen
Abonnee
Louis Pascal de Geer 26 September 2023
Eindelijk wat gezonder verstand in de Tweede Kamer, vlak voor de verkiezingen het lijkt of de BBB al heel groot aan het worden is. Wetenschappelijk onderzoek doen naar wat iedere boer al lang weet lijkt mij een verspilling van tijd en geld. Elke keer dat wij de Natuur niet volgen maar willen dicteren gaan wij zwaar de fout in. Kalenderlandbouw moet flexibel zijn en niet afhangen van een beslissing van kabinet of parlement, maar van wát de Natuur zegt.
Abonnee
Pieter 26 September 2023
Je zal 2 weken geleden maar je aardappelen doodgespoten hebben om volgens de wet ze voor 1 oktober te oogsten
Abonnee
inno 27 September 2023
dan had je ook wel heel erg achter de regeltjes aan gelopen. wie doet dat nou.
en wat vangt er nou meer stikstof ? een aard gewas dat nog volop in groei is of een pas ingezaaide gele mosterd. wat een onzinnige regelgeving. blijkt wel weer dat politiek en praktijk nog steeds mijlenver uit elkaar staan. ik zou de stikstof maar ergens uit buitenland halen als ik gekort zou worden daarop. je gaat je aard toch niet eerder doodspuiten. wat een flauwekul toch
Abonnee
Roy 27 September 2023
Kalenderlandbouw ruikt naar communisme. En inderdaad laat ze eerst al die randen en kanten maar eens opkopen. Van de een op de andere dag halen ze een deel van het land uit productie zonder dat te vergoeden? Verbazingwekkend dat hier niet veel meer tegen geageerd is
Abonnee
AVR 27 September 2023
Pieter schreef:
Je zal 2 weken geleden maar je aardappelen doodgespoten hebben om volgens de wet ze voor 1 oktober te oogsten
als je zo braaf bent blijf je niet lang boer haha.
Abonnee
Tijdbom 27 September 2023
Roy schreef:
Kalenderlandbouw ruikt naar communisme. En inderdaad laat ze eerst al die randen en kanten maar eens opkopen. Van de een op de andere dag halen ze een deel van het land uit productie zonder dat te vergoeden? Verbazingwekkend dat hier niet veel meer tegen geageerd is
Ik vind dat ze die randen helemaal niet moeten opkopen,verre van dat. Punt is: ze moeten daar een royale vergoeding tegenover zetten,zo ook met de ganzen foerageer gebieden. Ze spreken in beide gevallen maar over een tegemoetkoming. Als ze dit wat vriendelijker zouden aanpakken,zouden de boeren daar meer voor te porren zijn. Ze moeten niet over de rug van de boer een mooi landschap willen zoals zij denken dat het moet zijn. Een mooi landschap is pas mooi dat alle gewassen tot aan de kant beboerd mogen worden. Al deze akkerranden van nu gaat in de loop van de tijd een enorme vuile troep worden,en dan met een middelenpakket wat steeds moeizamer wordt.
Abonnee
nitraatoplossing 27 September 2023
Wat een onzin allemaal. We hebben als sector al 35 jaar een nitraat probleem die we niet opgelost krijgen. Het is gewoon aangetoond dat een vanggewas inzaaien rond 1 oktober resulteert in een veel lagere nitraat uitspoeling. Dan moet je echter wel kiezen voor vroege rassen die al rijp zijn in september. Met Fontane ga je dat niet voor elkaar krijgen. Echter moet wel de hele keten hieraan meedoen, zodat je als teler een gelijkblijvende saldo hebt en de verwerkers er frites van kunnen maken.
We kunnen nu wel allemaal moord en brand schreeuwen maar daar lossen we de problemen niet mee op. Als we in de zandgebieden aardappels willen blijven telen, zullen we veranderingen moeten doorvoeren. Anders komt daar gewoon een verbod op de aardappelteelt.
Abonnee
Zeeuw 27 September 2023
Wat een geweldige reacties hier. Dat is de goede toon. Inderdaad, politici en ambtenaren van je erf af is het motto. Zorg voor overleg met deskundigen! !! aan tafel met de overheid dat die flauwekul van data snel wordt vervangen door doel beleid. Akkerranden niet besproeien oké, maar niet bemesten is niet betelen vraagt om vergoeding structureel geregeld . Zoniet dan direct alles weer betelen als voorheen. Stuurdie malloten de hei op ,kunnen ze salamanders zoeken!
Abonnee
xx 27 September 2023
Ik denk niet dat de nitraatoplossing is om allemaal maar premieres, zorbas of anostas te telen.
Dit zijn al helemaal geen bewaaraardappelen. We zijn gewoon goed bezig, als de aardappelen rijp zijn dan doodspuiten en na rooien direct een groenbemester erin onafhankelijk van data. Dan gaat er ook weinig N verloren. Gewoon gezond boerenverstand, daar kom je het verste mee.
Abonnee
drent 27 September 2023
xx schreef:
Ik denk niet dat de nitraatoplossing is om allemaal maar premieres, zorbas of anostas te telen.
Dit zijn al helemaal geen bewaaraardappelen. We zijn gewoon goed bezig, als de aardappelen rijp zijn dan doodspuiten en na rooien direct een groenbemester erin onafhankelijk van data. Dan gaat er ook weinig N verloren. Gewoon gezond boerenverstand, daar kom je het verste mee.
dat zal allemaal best maar hier in het noorden nog groenbemester zaaien in oktober komt niks van terecht of het moet al gras of Rogge zijn. Probleem daarvan is dat je weer aaltjes en ritnaalden kweekt.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden