De Tweede Kamer wil dat de uiterlijke rooidatum voor aardappelen op zand en löss met twee weken wordt verschoven. Een motie daarvoor werd ingediend door de BBB en SGP is vanmiddag door de Tweede Kamer aangenomen. Aardappelen zouden voor 1 oktober geoogst moeten zijn maar vanwege het natte en late voorjaar werd deze datum als onrealistisch gezien door telers en verwerkers.
Recent onderzoek van de Wageningen Universiteit laat zien dat bij de inzaai van vanggewassen in de tweede helft van oktober meer stikstof wordt opgenomen vergeleken met de voorgestelde korting op de stikstofgebruiksnorm, staat in de motie. Daarom verzochten de Kamerleden Caroline van der Plas (BBB) en Roelof Bisschip (SGP) de verplichting voor 1 oktober te oogsten en het vanggewas dat daarna gezaaid moet worden twee weken op te schuiven.
Gisteren werd al bekend dat minister Adema de uiterlijke oogstdatum van maïs in de provincies Drenthe, Groningen en Friesland heeft verschoven van 1 oktober naar 10 oktober.
Reactie minister volgt
Het kabinet wilde eigenlijk niet schuiven met de deadline omdat volgens hen uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat hoe eerder het vanggewas wordt gezaaid, hoe effectiever het is in het opvangen van stikstof. Nadat de motie over de oogstdatum van aardappelen was aangenomen, heeft Van der Plas de minister verzocht met een snelle reactie te komen. Over een paar dagen is het immers al 1 oktober. Adema heeft toegezegd deze week met een brief te komen na het signaal van de Kamer.
Tweede Kamer wil af van kalenderlandbouw
De Kamer wil helemaal af van de zogenoemde 'kalenderlandbouw'. Dat bleek uit verschillende aangenomen moties, waaronder eentje waarin de Kamer de regering vraagt in het nog op te stellen 8e actieprogramma Nitraatrichtlijn volledig in te zetten op doelvoorschriften in plaats van middelvoorschriften. De huidige mestregels leiden tot een kalender waarop boeren op bijna zestig data enige vorm van actie moeten ondernemen in verband met de mestwetgeving, het GLB, of andere zaken, aldus de indieners, Thom van Campen (VVD) en Van der Plas (BBB). Boeren werken niet met een overheidskalender, maar met de omstandigheden van de natuur en deze middelvoorschriften – zoals de 1 oktober rooidatum voor consumptieaardappelen – werken contraproductief, omdat aardappelen dan nog niet rijp zijn en nog stikstof opnemen als ze langer in de grond blijven zitten, staat in de motie die op een meerderheid kan rekenen.
Ook verzoekt de Kamer de regering om het (landbouw)meetnetwerk waarmee de waterkwaliteit wordt gemeten uit te breiden en de meetfrequenties zo aan te passen dat er duidelijk inzicht komt in de effecten van de maatregelen in het 7e AP, waaronder het vroegtijdig oogsten van gewassen.
De Kamer wil ook dat de regering met de sector in overleg gaat over door de sector zelf aangedragen voorstellen, zoals een verplichting tot inzaai van vanggewassen als alternatief voor de korting op de stikstofgift bij oogsten in oktober op zand en löss, eventueel aangevuld met andere mitigerende maatregelen. Bij voorkeur met het oog op komend jaar en sowieso in aanloop naar het 8e AP.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10906117/kamer-wil-oogstdeadline-aardappelen-verschuiven]Kamer wil oogstdeadline aardappelen verschuiven[/url]
Je zal 2 weken geleden maar je aardappelen doodgespoten hebben om volgens de wet ze voor 1 oktober te oogsten
Kalenderlandbouw ruikt naar communisme. En inderdaad laat ze eerst al die randen en kanten maar eens opkopen. Van de een op de andere dag halen ze een deel van het land uit productie zonder dat te vergoeden? Verbazingwekkend dat hier niet veel meer tegen geageerd is
Ik denk niet dat de nitraatoplossing is om allemaal maar premieres, zorbas of anostas te telen.
Dit zijn al helemaal geen bewaaraardappelen. We zijn gewoon goed bezig, als de aardappelen rijp zijn dan doodspuiten en na rooien direct een groenbemester erin onafhankelijk van data. Dan gaat er ook weinig N verloren. Gewoon gezond boerenverstand, daar kom je het verste mee.