Agrifoto

Analyse pootaardappelen

Magere pootgoedoogst komt met moeite op gang

7 September 2023 - Jesse Torringa

Het gaat vooralsnog niet vanzelf met de pootgoedoogst die mede door het huidige zomerweer een valse start beleeft. Dat de opbrengsten onder het langjarig gemiddelde liggen was al wel eerder duidelijk, maar dat wordt nu bevestigd. Wat betreft de overzeese export is de stemming tot dusver wat minder dan we gewend zijn de laatste jaren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door het late voorjaar is de pootgoedoogst wat later van start gegaan dan andere jaren, maar ook nu zit het tempo er nog niet in. Mondjesmaat zijn de eerste aardappelen over de rooimat gerold maar door de hoge temperatuur staan de meeste rooimachines weer stil. Daarnaast droogt de buitenkant van de aardappelrug hard uit en worden er alweer veel kluiten mee gerooid, wat voor beschadiging zorgt.

Hoewel de eerste dagen van september zijn verstreken en loofvernietiging voor verschillende percelen al enige tijd geleden heeft plaatsgevonden, zijn er over het algemeen nog veel oude poters (moederknollen) te vinden. Ook dat weerhoudt een deel van de pootgoedtelers ervan om te starten met de oogst. Het is niet heel gek gezien veel aardappelen dit voorjaar pas laat de grond in gingen, maar het rottingsproces lijkt dit seizoen trager te verlopen dan andere jaren, zo is het oordeel uit het veld.

Opbrengsten
Nu er meer bemonsterd is in het veld kan er ook wat gezegd worden over de opbrengst. Gerard Backx, Directeur van pootgoedhandelshuis Royal-HZPC, geeft aan dat een duidelijke schatting maken lastig is. "We komen dit jaar lager uit met de opbrengst dan we gewend zijn, zeker na afgelopen jaar toen we heel mooie opbrengsten haalden. Over het algemeen hebben percelen een lage, matige knolzetting, maar de spreiding is groot en erg afhankelijk van ras en perceel. We zien ook percelen met een heel goede knolzetting en mooie opbrengsten, maar dat zijn er niet veel. Gemiddeld zullen we lager uitkomen dan het langjarig gemiddelde, dat is een feit."

Het matige knolaantal komt dit seizoen door verschillende factoren. Zo lopen de meningen ook kriskras door elkaar of nou juist de vroege of laat gepote aardappelen uiteindelijk een betere opbrengst geven. Ook bij pootgoedhandelshuis Agrico zien zij aanmerkelijk lagere opbrengsten dan voorgaande jaren. "We zien dat de pootgoedopbrengsten dit seizoen erg wisselend zijn. Het tal is over het algemeen laag maar in sommige gebieden hebben telers op het goede moment regen gehad", vertelt Jan van Hoogen, directeur van Agrico. Maar hij ziet ook dat de latere rassen geprofiteerd hebben van de neerslag die vanaf eind juni viel. "In het begin leek het allemaal bar slecht, matige groei en het knolaantal lag laag. Maar zeker de latere rassen compenseren wel een deel en tellen ook meer knollen aan een plant. Dat zie je ook terug in de consumptieteelt, waar de groei behoorlijk is bijgetrokken."

Wat ook opvalt is dat telers de aardappelen wat langer hebben laten staan, zo geeft van Hoogen aan. "We zien ook dat telers de aardappelen wat langer door hebben laten groeien. Dat is met de kennis van toen op de consumptiemarkt ook wel logisch. Het was natuurlijk een gekkenhuis begin juli met de hogere prijzen."

Stemming overzee minder dan laatste jaren
Wat betreft afzet voor dit seizoen is er ook het een en ander al bekend. Vanwege de tegenvallende opbrengsten maar ook door de areaalkrimp in zowel Europa als Nederland zal er minder te exporteren zijn. Van Hoogen geeft aan dat de fritesindustrie schreeuwt om aardappelen maar daarvoor te weinig pootgoed is het komende seizoen. Daarnaast staat Europa er goed voor en is er door de hogere aardappelprijzen vaak een goed saldo is gemaakt. Er wordt een hoge vraag verwacht naar pootgoed.

Overzee ziet de stemming er minder goed uit. De laatste jaren verliep de export van pootaardappelen zeer goed maar dit jaar zal dat waarschijnlijk een kleiner volume zijn. Backx geeft aan dat de betalingsmogelijkheden van enkele landen wel een probleem kunnen zijn door politieke omstandigheden. Er is daarnaast minder verdiend in verschillende landen en ook inflatie speelt een grote rol. Dat maakt de stemming voor overzeese export dit seizoen wat minder dan afgelopen jaren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden